Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Balczó András Budapest díszpolgára lett

Ki-kicsoda > Budakeszi

2011-06-21


Csepelen 1996-ban, három évvel ezelőtt szülőföldjén, Kondoroson, június 20-án pedig Budapesten lett díszpolgár a feleségével és tizenkét gyermekével Budakeszin élő Balczó András. A Nemzet Sportolója a Fővárosi Közgyűlés ünnepi ülésén vette át a kitüntető címet. Január óta június 19-én adják át az elismeréseket, 1991-ben az utolsó szovjet csapatok Magyarországról való kivonulására emlékezve. Korábban a főváros egyesítésének napján, november 17-én adták át a díszpolgári címeket.

A Csepel SC egykori háromszoros olimpiai, tízszeres világbajnok öttusázója olyan kiválóságok társaságában kapta meg az elismerést, mint Csukás István író, Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok úszó, Eperjes Károly színművész, Kovács Kati énekes, Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet igazgatója, Kopp Mária egyetemi tanár, Szirtes Ágnes színművész, Makovecz Imre építész, Papp Lajos szívsebész, Sánta Ferenc hegedűművész és Szervátiusz Tibor szobrászművész. Posztumusz kapta az elismerést Mádl Ferenc akadémikus, volt köztársasági elnök, Skrabski Árpád informatikus-szociológus, valamint Elvis Presley amerikai énekes is. A Lengyel Köztársaság volt elnöke Lech Walesa később veszi át az elismerést.

Tarlós István főpolgármester hagsúlyozta: súlyos terhekkel kerülünk még szembe, de ezt csökkenti az a tudat, hogy igaz emberek küzdenek velünk. Hozzátette: nem azt kéri a díszpolgároktól, hogy politizáljanak, hanem hogy tegyék azt, amit eddig.


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg