Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Újra nyár, újra diákmunka

Gazdasági rovat

2011-07-03


Tapasztalatok azt mutatják, hogy a munkaerő piacra egyre nagyobb számban lépő diák munkavállalókra továbbra is a tájékozatlanság és főleg a tapasztalatlanság a jellemző. Bár az internet egyre nagyobb mértékű térhódításának köszönhetően hozzájutnak a munkakereséshez szükséges alapinformációkhoz, a „trükköző” munkáltatók még mindig jelentős veszélyt jelentenek a tapasztalatlan munkavállalókra.

Munkaszerződést kell kötni 

Az egyszerűnek tűnő, magas jövedelemmel kecsegtető munkalehetőségek könnyen rosszul sülhetnek el. A „trükköző” munkáltatók nem kötnek a munkavállalóikkal munkaszerződést és a munka elvégzését követően döbben rá a pórul járt munkavállaló, hogy semmilyen bért nem fizetnek számára az elvégzett munka után. Ezért semmi esetre sem kezdjék el a munka elvégzését anélkül, hogy ne kötöttek volna munkaszerződést, amelynek minden esetben tartalmaznia kell a pontos munkafeladatokat, annak helyszínét, idejét és a munka elvégzéséért járó munkabért és az esetleges balesetvédelmi és tűzvédelmi leírást.

Az iskolaszövetkezetek segítenek

A visszaélések elkerülése érdekében mindenképp a szervezett, iskolaszövetkezeten keresztüli munkavállalás a megoldás minden diák számára. Nem csak a nyári szünet ideje alatt biztosítanak munkalehetőséget, hanem a tanév ideje alatt is. Felkutatják a munkalehetőségeket és a munka elvállalásakor is az iskolaszövetkezet köt a diákkal munkaszerződést. Megtartják számukra a balesetvédelmi és tűzvédelmi oktatást, melynek anyagát a munkaszerződés mellékleteként megkapják. Ebben az esetben biztos lehet abban, hogy amennyiben az általa elvállalt munkát a munkaszerződésben leírtaknak megfelelően elvégzi, az érte járó fizetését biztosan megkapja. A bért rendszerint a diák bankszámlájára utalják.

A szakmai tapasztalat is megszerezhető

Friss álláskeresőként nagyon kevesen tudnak szakmai tapasztalattal büszkélkedni. A tanulás évei alatt rendszeresen végzett diákmunkával azonban megszerezhető ez az alkalmazásnál előnynek számító szakmai tapasztalat. Számos esetben előfordult már, hogy a diákévek alatt a tanuló nem csak a szakmai tapasztalatot szerezte meg, hanem a hőn áhított állást is.

Az iskola által előírt kötelező szakmai gyakorlati idő is letölthető az iskolaszövetkezeteken keresztül. Ez esetben a későbbi pályakezdők nem vesztik el a start programban meghatározott státuszukat, és ez által a főállású későbbi foglalkoztatásuknál a munkáltató jogosulttá válik a program nyújtotta jelentős járulékkedvezmények igénybevételére. A gyakorlati idő alatt főállású munkavállalóként alkalmazott diákok tanulmányaik végeztével az elhelyezkedésükkor már nem számítanak pályakezdő munkavállalóknak és ezáltal a munkáltató nem jogosult a start kedvezmény igénybevételére.

Tájékoztatás az interneten

A különböző gyűjtőoldalakon (www.diakmunka.lap.hu) az összes Iskolaszövetkezet képviseltetni magát, ahol gyorsan és hatékonyan feltérképezhető a munkakínálat és azok bérezése. A legtöbb Iskolaszövetkezetnél már online tudnak jelentkezni a munkára, és csak az iskolaszövetkezet munkatársainak írásos vagy telefonos visszaigazolását követően kell az ügyfélszolgálati irodába bemenni a szükséges munkaszerződés aláírására.

www.muisz.hu


Vissza