Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Az emésztőgödrök mélyére néznek

Közélet > Nagykovácsi

2011-09-06


Nagykovácsi jegyzője, Tóthné Pataki Csilla felhívást intézett a Zsíros-hegyen élő emésztőgödör tulajdonosokhoz, melyben felhívja a figyelmet a hulladékgazdálkodási törvényben megfogalmazott adatszolgáltatási kötelezettségükre az ingatlanukon termelődő folyékony hulladék gyűjtésének és elszállításának részleteiről. Az adatszolgáltatásra vonatkozó leveleket szeptember folyamán postázzák az érintetteknek. Ezt követően szigorú ellenőrzéseket foganatosít a polgármesteri hivatal.

A nagykovácsi.net információja szerint Nagykovácsi képviselő-testülete a szippantást végző Jäger kft-vel folytatott tárgyalásokon 30%-os folyékony hulladékszállítási díjcsökkentést ért el. A csökkentett díjakkal párhuzamosan szigorú ellenőrzéseket kezd a hivatal: érvényesítik a törvényileg szabályozott adatbejelentési kötelezettséget az emésztőgödör típusára, méretére és korára, a család méretére, a vízfogyasztásra és a már elszállított szennyvízre vonatkozóan.  A bevallásokat összevetik a Víziközmű Kft-től kapott ivóvíz-fogyasztási adatokkal, s ahol a fogyasztott víz mennyisége túl magas a szippantási számlákon szereplő szállítási adatokhoz képest, ott akár ismételten is kiszabható 150.000 Ft-os környezetvédelmi bírságra is számíthatnak a szennyvizüket az utcára, a szomszéd telkekre vagy kilyukasztott emésztővel a földbe ürítők.

Szeptember 1-jétől a lakossági szolgáltatás csökkentett díja 2.200.-Ft/m3 (bruttó)
Eszerint 5 m3 elszállítása 11.000 Ft, 6 m3 elszállítása 13.200 Ft, 10 m3 elszállítása 22.000 Ft. Összehasonlításként Budakeszin 10 m3 szennyvíz elszállítása jelenleg bruttó 19.175 Ft.


Vissza