Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Bor- és Művészetfesztivál

Pinceszer > Tök

2011-09-13


Augusztus 27-28-án második alkalommal rendezték meg Tökön a Bor- és Művészetfesztivált, amely az idei mottóhoz - „Nők a borászatban, nők a művészetben…” - igazodva, a női nem bortermelésben és művészetben betöltött szerepére helyezte a hangsúlyt. A fesztivál több helyszínen igazi programkavalkáddal várta az érdeklődőket: volt itt töki pompos, borkóstoló, de még madárijesztő verseny is.

A rendezvénysorozatot Balogh Kálmán, Tök polgármestere nyitotta meg. A megnyitó szónoka, Dr. Hajdú Edit szőlőnemesítő kiemelte a női borászok nem egyszer a férfiakét felülmúló tehetségét a borbírálatok területén, s arra bíztatta a jelenlévőket, hogy fordítsanak több figyelmet a nők művészi érzékére és arra szolgálatra, amit a szőlészetért és a kulturált borfogyasztásért tesznek.

Bemutatkozott a 2000-ben alakult Vadász Borrend is. Nagymesterük, Komáromi Attila a magyar bor szó egyedülálló voltára hívta fel a figyelmet, hiszen az európai nemzetek között a miénk az egyetlen, amelynek saját és nem jövevényszava van erre a nemes italra. A jelenleg 15 fős társaság szeretettel várja és fogadja a jelentkezni vágyó borász-vadászokat, mind a 22 történelmi magyar borvidékről.

A Kútvölgyben felállított kóstoló sátrakban a két nap folyamán az idei vendég, a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészet és a helyi Nyakas és Kovács Pincészet boraival ismerkedhettek az érdeklődők. A töki pincesoron sommelier-túrát tartottak a Zsámbéki-medence és az Etyek-Budai borvidék borainak bemutatására. Aki pedig megéhezett, a helyben készült híres töki pomposból, a „Csiki- Kürtős” faszénen sült kürtőskalácsából vagy éppen sajtkülönlegességekből falatozhatott. A gyermekeket pónilovaglás és körhinta, a szuvenírre vágyókat a vásárosok várták. 

Nyúlné dr. Pühra Beáta
Szombat este, a rendezvény mottójának megfelelően, bemutatkozott a három pincészet borásznője. Nyúlné dr. Pühra Beáta az 1997-ben alapított töki Nyakas Pincészet képviseletében mutatkozott be. A 2009-es évjáratú Budai Rieslingjük idén tavasszal Európa egyik legismertebb,
 
Gálné Dignisz Éva
Challenge International du vin elnevezésű borversenyén aranyérmet kapott. Gálné Dignisz Éva a csepel-szigeti Gál Pincészettől érkezett, amely az idei XXXII. Országos Borverseny legeredményesebb pincészetének tudhatja magát. Végül a szintén töki
 
Kovács Anna
Kovács Pincészettől a Corvinus Egyetemen szőlészként diplomázott, borászcsaládból származó Kovács Annát ismerhette meg a közönség. Õ lett az „Etyek-Budai Borvidék  Borkirálynője” választás győztese is, így jövőre képviselheti e borvidéket az Országos Borkirálynő választáson. 

A két napos fesztivál nemcsak a bor és a borászat iránt érdeklődőknek kedvezett.

Színvonalas kiállításokon helyi művészek mutatkoztak be: a művelődési házban Móser Zoltán Prima-díjas fotóművész „Láttatások” című fotókiállítását Lackfi János, Zsámbékon élő költő nyitotta meg.

A hallgatók arcára nem egyszer mosolyt varázsoló beszédében hangsúlyozta, hogy a fotográfus jórészt idős arcokat ábrázoló portréi attól különlegesek, hogy művei némely alanyához egészen szoros kötelék; szerelem vagy rokoni szálak fűzik, ismerősként kapja le azt, akit fotóz, ezáltal a láthatatlan bizalom íve a legtöbb fotón szinte tapintható.

„Roma festőnők a XXI. században” címmel Bada Márta, Oláh Jolán, Oláh Mara és Orsós Teréz cigány festőnők képeit és Götz Johanna szobrászművész alkotásait, a helyi művészek (Bangó Aliz keramikus, Imre Sándor fafaragó, Kemény Juli festő és Martus Éva grafikus) tárlatát és a község nyugdíjasai által létrehozott ideiglenes helytörténeti kiállítást is megcsodálhattak a látogatók.

A Pajta Galériában a két éve a faluban letelepedett Géczy Olga és Aurell Dávid, nemzetközileg ismert művész-házaspár saját alkotásaikon kívül amerikai és lengyel festők lenyűgöző olaj, akvarell, batik és rongy képeiből mutatott egy kis ízelítőt.

 

A Herceg-tánccsoport
A fesztivál számtalan fellépője közt kiemelkedett Keresztes Nagy Árpád, zsámbéki énekmondó, a Budakeszi Herceg Tánccsoport és az első Magyar Ballada Zenekar műsora. A református templomban a Telki Női Kar, az Óbudai Komolyzenei Műhely Magyar Orsolya közreműködésével klasszikus zenei koncertet adott.

 

Egyedi tervezésű, a hagyományos cigány népviselet modernizálásával új stílust és divatot teremtő munkáit mutatta be az országban elsőként ezzel foglalkozó Varga Erika divatstúdiója, a Romani Design. A ruhamodelleket helybéli lányok mutatták be.

A rendezvény sikerét látva, szinte garantált a jövő évi ígéretes folytatás, sőt talán az is, hogy idővel a Bor és Művészet Fesztivál igazi hagyománnyá válhat Tökön…

Pataki Sára
Fotók: Salamon László

Képriport (még több kép)


Vissza