Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Tragikus hirtelenséggel elhunyt Szekula Luca

Ki-kicsoda > Budakeszi

2011-09-22


Életének 55. évében tragikus körülmények között elhunyt Sinoros-Szabóné Szekula Luca, a Marczibányi téri Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola pedagógusa. Holnap, szeptember 23-án, pénteken 16 órakor kísérik utolsó útjára a budakeszi temetőben.

A zenei oktatásban működő tanító egyik szerkesztője volt munkahelye, a Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zeneiskola gondozásában 2004-ben megjelent, Fél évszázad Kodály útján című kiadványnak. A könyv előszavának gondolatai - Szekula Luca korai halálának ismeretében - ezúttal nem zenetörténeti szempontból késztetnek annak átgondolására, hosszú-e vagy rövid az emberi élet...

"Ha valaki azt mondja, 50 év, azzal még nem mondott sokat. Még az sem derül ki, hogy ez sok vagy kevés, hosszú idő vagy rövid idő, belátható vagy beláthatatlan. Azonban ha hozzárendeljük valamihez, ha megjelölünk egy viszonyítási alapot, akkor már megfoghatóbbá válik az egész. Évszázadokat, esetleg évezredeket átfogó történelemszemlélettel mérlegelve talán nem tűnik túlságosan jelentősnek. 50 év szinte jelentéktelennek tűnik abban az esetben is, ha arra gondolunk, hogy pl. a tölgyfák élettartama elérheti az 1200, a platánoké az 1300 évet. Bizonyos fafajták még ennél is tovább, akár 3-5000 évig is élhetnek. Más esetekben viszont 50 év elképesztően hosszú időnek tűnik. A rövid sarki nyárban az alig olvadozó hó és jég alól kibúvó, szinte pillanatok alatt virágba boruló, rövid tenyészidejű növények néhány hónap, vagy inkább néhány hét alatt leélik életciklusukat."

Koós Hutás Katalin


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg