Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Pinceszer - Somlai Családi Borpince

Pinceszer

2005-06-01


A figyelmes olvasó talán észrevette, hogy a korábbi, A hónap receptje rovatunkat átneveztük a fenti, sejtelmesebb címre. Ezzel helyére kerül eredeti elképzelésünk, mely szerint e helyen elsősorban budakeszi bortermelők, pincészetek borait szeretnénk bemutatni és a kellemes borok mellé egy füst alatt hozzávaló egyszerű, könnyen elkészíthető ételt is kínálunk. A hangsúly tehát a boron és az azzal harmonizáló ételen, a gasztronómiai élményen van: Lesencefalui Rozé - száraz minőségi borRozé, rozé. Ízlelgetjük a szót, és persze magát a rozét is, de mi is ez a rozé? Valamikor úgy gondoltam, hogy a fehér szőlőből lesz a fehér, a vörös szőlőből a vörös bor, de hosszú ideig nem volt világos, hogy miből is készül a rozé? Lehet, hogy csak az első budavári boregyetemi szemeszteren tudtam meg, de az is lehet, hogy valamelyik hordómosáskor az egyik baráti budakeszi pincében, hogyan is készül igazából a rozé? A vörös szőlőt a szüretkor ledarálják és nem hagyják napokig-hetekig a szőlő héjával erjedni, mint a vörös borok esetében, hanem hamar préselik ki és a halvány vörös mustot teszik a hordóba erjedni. Így lesz szép hagymahéj vagy halvány piros színű rozé borunk.

A franciák „terroir”-nak hívják a szőlő termőhelyét, az ahhoz kapcsolódó klímát, talajt, tájat, történelmi emlékeket, szóval mindazt, ami egy borvidéket végül is jellemez. Ami ezt a bizonyos terroir-t illeti, Somlaiék a Balaton-felvidéki, lesencefalui birtokukra igazán nem panaszkodhatnak, minden megadatik, ami egy jó terroir-hoz illik. A soványdombi birtok dél-keleti lejtőjéről, völgyes-dombos tájon át pazar kilátás nyílik a Balatonra, a távolból balról a Badacsony, a Szent-György hegy, Szigliget dombjai-romjai integetnek, nincs messze Tapolca. Mi kell még? Sok-sok minden: jól gondozott, kiváló szőlőfajta, évszázadok tapasztalatával-tudásával felvértezett borász, jól felszerelt pince, kedvező időjárás és persze szerencse.

Tanulmányunk tárgyát nem a termőhelyén, a csodálatos Balaton-felvidéki környezetben kóstoltuk meg, hanem az Európa napi ünnepségen, a Somlai pincészet Fő utcai parkban felállított standjánál. Nyári bornak tartott rozénkat tényleg csak 10-12 oC- ra lehűtve lehet igazán élvezettel kortyolgatni. Kellemesen tiszta, enyhén gyümölcsös, fekete ribizlire emlékeztető illattal, szép halvány hagymahéj szín párosul. A kicsi, apró buborékok élénk, tiszta, enyhén szénsavas bort sejtetnek, ami az első kortyok után be is bizonyosodik. Íze igen kellemes, telt, savban harmonikus, üdítő, zamatos bor.

Hideg előételekhez (kaszinótojás, sonkatekercs, felvágottak, hideg sültek), meleg előételekhez (vajas pástétomok, belsőséggel készült ételek), barna húsú halakhoz (halpaprikások) paprikásan elkészített, egészben vagy frissen sült borjúhúshoz ajánljuk, de kellemes kísérője nyáresti gyertyafényes beszélgetéseknek a kerti asztalnál, vagy a vízparti tűznél.

Bánkuti Ákos

Somlai Családi Borpince

2092 Budakeszi, Ady E. u. 1.

Tel.: (30) 9662-706

E-mail: vitis@t-online.hu

 


Vissza