Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Zöld levél

Olvasói levelek > Páty

2011-09-27


Naponta szembesülünk a pusztuló élővilág képeivel a médiában, de a városban járva is elénk tárul a valóság. Az elmúlt tél napi gondja volt a visszatérő légszennyezettség: Pécs, Győr, Miskolc, Budapest élvezte a házakra telepedett füstköd „áldásait”.

Ez már csak azért is érdekes, mert az ország ipartelepeit, gyárait a 90-es években külföldi ukázra felszámoltuk vagy eladtuk (például a Diósgyőri Vasgyárat 1 dollárért!). Szénbányáinkat bezáratták velünk, a lakosság pedig áttért az olcsónak hirdetett gázfűtésre.

Fejlődött azonban a gépkocsi közlekedés, reggelente hosszú autó konvojok állnak, araszolnak a főváros felé, többségükben csak a sofőr ücsörög.Nagyon kevés a P+R parkoló a külső kerületekben, a belvárosban az út szélére tervezett kerékpárutakon autók parkolnak. A Budakeszire reggel beérkező távolsági buszok néha csak fél óra után érnek fel a Korányi Kórházhoz.

Sajnos nálunk a környezetvédelem akciós árú: meghirdetnek lakossági panelszigetelést, de egy hónap után kiderül, elfogyott az aktuális éves pénzkeret. Magyarország területén 5-6 helyen létezik évtizedek óta „elfelejtett” vörösiszap tároló, de ez csak a devecseri katasztrófa után derült ki, mekkora időzített bomba mindegyik. E felsorolást vég nélkül folytathatnánk szükebb és tágabb környezetünkben is.A napi hírekben és az oktatásban megszokott varázsszó a ...fent tartható fejlődés.., elfelejtik közölni ennek megvalósíthatatlanságát.

Természetes mindent meg kell tennünk a jelenlegi helyzet romlása ellen, milliónyi lehetőség van egyéni tevékenységre: szelektív hulladékgyűjtés, kevés vagy semmi csomagolóanyag, gyalogos, kerékpáros és közösségi közlekedés stb. A jelenlegi milliárdos állami támogatással épülő győri Audi, kecskeméti Mercedes-gyár helyett az elektromos és gázüzemű autók építését kellene előtérbe helyezni. Elkészültek már a napelemes járgányok első prototípusai, de ezeket még fejleszteni kell. London belvárosában a két személyes elektromos autók ingyen parkolhatnak, várakozás közben feltölthetők az akkumulátorok.

Az idei Utazási Kiállításon bemutattak több magyar újítást ebben a témakörben: elektromos kisautó, hajó és egyetemisták által tervezett díjat nyert napelemes 1-2 személyes törpeautó. Lehet kapni már napenergiát hasznosító tetőcserepet /beépített akkumulátorral/, egyre többen melegítik szolár energiával a fürdővizüket, ami tőlünk nyugatra és délre már szinte minden házon megtalálható.

Gyermekeink is takarékoskodhatnak, túrákon, táborokban dinamós lámpákkal világíthatnak elemes helyett, az MP3 lejátszókba tölthető akkukat tehetnek. Hordozható levéltárca méretű napgenerátorokkal tölthetjük a ceruza akkukat, mobiltelefont, GPS-t.

Élhető környezetünkért naponta harcolni kell, a felnövő generációt fel kell készíteni a közeli jövő előre nem tervezhető hatalmas nehézségeire.

Tihanyi Péter
fotonzoo@gmail.com


Vissza