Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Cérnahang

Ki-kicsoda > Budakeszi

2011-10-09


Szalóczy Dóra zenepedagógus, kétgyermekes édesanya Budakeszin. 1996-ban diplomázott az ELTE ének-zene-karvezetés szakán. Gyermekei születése után Cérnahang néven nem csak baba-mama-órákat tart, de  a környékbeli óvodák zeneoktatását is segíti. Október 15-én pedig már a harmadik, nagy érdeklődéssel kísért gyermekhangverseny-sorozatát indítja útjára a budakeszi Prohászka Gimnázium aulájában. Szalóczy Dórával Koós Hutás Katalin beszélgetett.

A Tamási Áron Általános Iskola ének-zene tagozatán, később a Baár-Madas Református Általános Iskola és Gimnáziumban dolgozott zenepedagógusként.

Az őszi hangversenysorozat részletes programja

A szabad fantázia nagyon fontos

Tanulmányaim során olyan karizmatikus zenepedagógusok tereltek erre a pályára, mint Thész Gabriella, a Magyar Rádió Gyermekkórusának vezetője, Katanics Mária karnagy, Kollár Éva, a Zeneakadémia karvezetés tanszakvezetője, és a nemrég elhunyt Kokas Klára zenepedagógus. Három évet töltöttem Klári néni mellett, s ez alatt a zenepedagógia egy egészen különleges oldalát ismertem meg: komoly zenére, magyar népzenére szabad improvizációs mozgást és ábrázolást végzünk a gyerekekkel, rajzolunk, festünk, táncolunk. Többször meghallgatunk pl. egy Mozart-részletet, aztán táncolunk rá, mindenki azt, amit gondol, aztán a gyerekek elmesélik, hogy mit táncoltak. Azok a szülők, akik annak idején részt vettek ilyen foglalkozásokon, a gyerekeiknek szintén meg szeretnék adni azt a felszabadító és a zene világát számukra megszelídítő élményt, amiben nekik részük volt, s amitől az átlagnál sokkal érzékenyebb koncertjárók, zeneértők és zeneszeretők lettek.

Kevés gyermekdalt ismernek a szülők

Budakeszire költözve, a gyes alatt baba-mama zenés foglalkozásokat tartottunk, aminek a Cérnahang nevet adtam. Az évek alatt ez a foglalkozás úgy kibővült, hogy van, aki már a második-harmadik gyerekével jár vissza. Ahogy a baba-mama órák apróságai belenőttek az óvodába, az igény is velük nőtt, hogy folytassuk a közös muzsikálást. Így kerültem be a budakeszi nagy óvodákba, ahol zeneovis foglalkozásokon tovább foglalkozom a gyerekekkel.

Kokas Klára módszere mellett a „hagyományos” Kodály Zoltán – Forrai Katalin zenepedagógiával is oktatok. A budakeszi szülők közül sokan például azt kérték, hogy gyerekdalokat tanulhassanak, mert alig ismernek ilyeneket. Sokan hallották már a kodályi mondatot: „Csak tiszta forrásból”. Budakeszin érzem a szülőkben nyitottságot és az igényt, hogy elvigyék a gyereküket a „tiszta forráshoz”, a népdalhoz és az értékes komolyzenéhez.

Ebből az igényből született a Cérnahangverseny-sorozat bő egy évvel ezelőtt, aminek a létrehozásában gyermekkori élményem, Lukin László Mesélő muzsika koncertjei is ösztönzőleg hatottak. Eredetileg kisiskolásoknak terveztem, de családi hangversenysorozat lett belőle, ahol a nagypapától a legkisebb testvérig mindenki jelen van. Ezeken az interaktív koncerteken hangszerbemutató mellett közösen énekelünk.
Kiváló művészekkel dolgoztunk együtt: Ekchardt Gábor Liszt-díjas zongoraművész október 15-én nyitja az őszi sorozatot. Járt már nálunk a világhírű Drahos Béla, aki fuvolával a kezében táncolt a gyerekekkel a színpadon. A budakeszi Czövek Erna Zeneiskola tanárai közül Kéringer Gábor és Fóris Szilárd csodálatosan mutatta be a reneszánsz kor zenéjét és hangszereit. Az őszi sorozatban egy rövidített gyermekoperát is műsorra tűzünk, Andersen meséjéből a Pomádé király új ruháját. Tavasszal pedig a magyar népzene bemutatására egy meglepetéssel készülök, s újra vendégünk lesz Pödör Bálint az ütős hangszerekkel.

Szükségünk van támogatásra

Szeretnék a Cérnahangverseny számára szponzort, segítőket találni (anyagi segítség, hangszerszállítás stb.), mert bizony a lelkesedés nem pótolja az anyagiakat! Az opera Budakeszire hozatala is sok extra költséggel jár! Nagy szükségem lenne olyan támogatókra, akik úgy érzik, fontos és értékes, amit csinálunk!  Még sok meglepetés van a tarsolyomban, csak adjon Isten erőt hozzá!

www.cernahang.hu
06-20-387-2286

fotók: Nagy BertalanVissza