Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Nagykovácsié az Év Háza - budakeszi külön-díjasok

Építészet > Nagykovácsi

2011-10-11


A Földes László és Balogh Csaba tervei alapján Nagykovácsiban épült az az acéltornácos ház, amely 2011-ben a Magyar Építőművészek Szövetsége díját, az Év Háza elismerést elnyerte. A díjat  október 3-án, az Építészet Világnapja alkalmából a Magyar Építőművészek Szövetsége székházában adták át.

 
      Az Év Háza 2011    fotó: MTI/Mohai Ba

Nagy Tamás DLA, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építész Tanszékének vezetője, a zsűri elnöke a józan ész építészetének nevezte az idei nyertes épületet, hozzátéve, hogy mintha ez hiányozna legjobban a hazai palettáról. Ezért állítják példaként 2011-ben a hazai építésztársadalom elé.  

A Mórocz Tamás tervezte budakeszi ház
A Magyar Építész Kamara különdíjasa a Mórocz Tamás tervezte budakeszi családi ház lett, míg a Hella ÁNR Árnyékolás-technika Zrt. Nagy Tamás fótligeti családi házát díjazta.

A zsűri az előremutató szemléletet, s az energiahatékony megoldásokat támogatva, Sinóros-Szabó Balázs Dunakeszin épült négylakásos passzív sorházának dicsérő oklevelet ítélt.
A dunakeszi sorház Sinóros-Szabó Balázs tervei alapján
Az épület rendelkezik a Darmstadti Passzívház Intézet "minőségellenőrzött passzívház" tanúsítványával.

A nyertesek nem csak pénzjutalomban és szakmai elismerésben részesültek, de részt vehetnek a Visegrádi Négyek családi házait bemutató kiállításon is, melyet idén először rendez Magyarország, az építészet világnapján. A magyar nyertes házakon kívül bemutatják Csehország, Lengyelország és Szlovákia kortárs építészetét, majd a tárlat utazik tovább a többi országba. A kiállítás megtekinthető a Magyar Építőművészek Szövetsége székházának Kós Károly termében.


Vissza