Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Buszsávot nyitottak a Budaörsi úton

Gazdasági rovat

2011-10-19


Mostantól érdemes kipróbálni, hogy gyorsabban lehet-e a város központjába jutni tömegközlekedéssel, mint autóval. A buszsávot ugyan nem a korábbi próbálkozás helyszínén, az M1-M7 autópályák bevezető szakaszán, hanem régi Budaörsi úton pályaszélesítéssel alakítottak ki.

A Budapesti Közlekedési Központ közleménye szerint a fejlesztés előnyeit nemcsak az erre közlekedő 40-es, 240-es és 240E jelzésű autóbuszokat naponta igénybe vevő 19 ezer utas érzékeli majd, de előnyt jelent a személyautóval közlekedők számára is, hiszen nem a korábbi sávok számának csökkentésével, hanem az út szélesítésével épült meg a buszsáv. A projekt keretében összesen 1,4 kilométer új buszsáv létesült.

A régi Budaörsi úton 790 méter hosszan sávszélesítésre került sor. A buszsáv létesítése miatt két helyen a kerékpárút nyomvonala is módosult, egy autóbuszmegálló megújult. Több csomópont forgalmi rendje is megváltozott: a Kőérberki csomópontban a Kőérberki útról balra, a Budaörsi útra kanyarodás lehetősége megszűnt. Ugyanitt a meglévő kerékpáros átvezetés mellett új gyalogátkelőhely létesült, a Poprádi út buszmegállónál lévő védőszigeteket elbontották.

A Gazdagréti úti csomópont forgalmi rendje is módosult: az autósok Budaörs felől már két sávon tudnak balra kanyarodni Gazdagrét felé. A szabálytalan autósok kiszűrése érdekében kamerarendszert is kiépítettek: két helyen egy-egy kamerapár figyeli jelenleg is a buszsáv forgalmát.

A régi Budaörsi úti 790 méter buszsávon túl 250 méter buszsáv jelöltek ki lefelé a Gazdagréti úton a Rétköz utca és a Budaörsi út között, a Gazdagrétről a városközpont irányába közlekedő 139-es, 153-as és 239-es autóbuszoknak. További 350 méter buszsávot jelöltek ki a Lapu utcán a Gazdagréti csomópont és az M1-M7 autópálya bevezető szakasza közt, melynek hatására összefüggő buszsáv-kapcsolat van a régi Budaörsi úti új buszsáv és az M1-M7 bevezető szakaszon a Lapu utcától befelé már meglévő buszsáv között. Összességében tehát 1390 méter új buszsávot állítottak forgalomba
a 285 millió forintból valósuló, uniós támogatásként 217 millió forintot kapott beruházás keretében.

(MTI/Iránytű)


Vissza