Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Speck István: A Sziklai-ügy - Budakeszi, 1956

Könyvajánló > Budakeszi

2011-10-21


     A koncepciós
   Takács Kálmán
perben kivégzett
és Bokor János

 

 

 


Nem csak a helyi, de a magyar történetírás szempontjából is tanulságos, s mindmáig kevéssé megismert történet az, ami 1956. október 26-án Budakeszin történt. A Budapest Főváros Levéltárban őrzött periratokban, a budakeszi Nagy Gáspár Városi Könyvtár fotóarchívumában és magángyűjteményekben fellelt, eddig nyomtatásban nem közölt fényképfelvételekkel gazdagon illusztrált tanulmánykötet csütörtöktől megvásárolható a budakeszi Kiskápolna Könyvesboltban.


       Márity László és
        A halálos lövés
              házasodtak
felesége.
előtt néhány nappal össze.
A Budakeszi Kultúra Alapítvány gondozásában az 55. évfordulóra megjelent, kiemelkedően magas szakmai alapossággal elkészített tanulmányában Speck István hitelesen és meggyőzően mutatja be az ezen a napon budakeszi Fő utcai házában az apósát, Kiss Lajost meggyilkoló, Márity Lászlót halálosan megsebesítő, majd öngyilkosságot elkövető Sziklai Sándor ezredes „hősi halottá” nyilvánításának folyamatát. Az ügy kapcsán tizenhét fiatalt ítéltek el, közülük tizenhat budakeszi lakos, hat halálos ítéletet hoztak, amiből kettőt végre is hajtottak.

A feldolgozott korabeli dokumentumok alapján megbizonyosodhatunk arról, hogy Sziklai Sándor és Kiss Lajos halálának története a kádári „hőstörténetek” egyik legvégletesebb, s talán leggátlástalanabb példája.

A kötet megvásárolható a budakeszi főtéri Kiskápolna Könyvesboltban (tel. 23/450-370) és megrendelhető a Budakeszi Kultúra Alapítványnál (tel. 23/457-058, kuratorium@budakeszikultura.hu).

Koós Hutás Katalin
Fotók: Budapest Főváros Levéltár

Egy szemtanú fotója 1956. október 26-án délelőtt az Erkel utcai kereszteződéstől a Sziklai-ház felé vonulókról, feltehetően a Márity Lászlót ért, halálos sebet okozó lövés eldördülése utánVissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg