Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Hol a legjobb gyereket nevelni?

Olvasói levelek

2011-11-03


Az index.hu Dívány rovatának baba-papa-mama blogjában nem rég indult sorozat viszonylag frissen betelepült beszélgetőtársak becserkészésével azt próbálja feltérképezni, hogy egy kisgyernekes család szempontjából melyik a legélhetőbb agglomerációs település. Zsámbék 9, Telki 8, Budakeszi mindössze 5 pontot kapott.

Bár a helyzetfelmérések mindössze egyetlen ember tapasztalata alapján mutatják be a településeket, a mégoly egyoldalúnak tűnő megállapítások jó pár megfontolandó igazságot árulnak el arról, mit gondolhat otthonáról egy átlagos anyuka.

Zsámbék

A város javára a gondozott közterek, a virágos ablakok, a kis boltok meglepően széles választéka, sz új bölcsőde, az új, felügyelt játszótér, az Ifjúsági ház és a védőnői szolgálat új épülete, a gyermekközpontú programok, a három színvonalas iskola, a két óvoda, a műemléki környezet, a színvonalas kulturális programok, a jó buszközlekedés, s mindez egy ötezres településen. Negatívum a műemlékek elhanyagoltsága és kihasználatlansága látszott szembetűnőnek.

Telki

Telki közel négyezres település. Gondozott közterek, szuper, korosztályos játszóterek (4-5 helyszínen), ápolt kertek, "cuki" védőnő és gyermekorvos, kórház , rengeteg sportolási lehetőség, biofarm, háziállatok, faluház, közlekedés biciklivel szerepel a pozitívumok között, míg a válaszoló a főleg nehézkes babakocsis közlekedés és a már nem sokáig göröngyös járda, a kevés, színvonalas gyermekprogram miatt emel panaszt.

Budakeszi

"Budakeszinek legjobb a fekvése és az ebből adódó lehetőségek: kirándulás, télen szánkózás, sí(futás) és van egy gyönyörű vadasparkja. Legrosszabb, hogy nincs játszóház." Legnagyobb közparkja a forgalmas fő út mellett fekszik, a forgalomtól négy méterre a játszótér. Programokat és játszóteret inkább Budapesten keres. Gyermekorvosok védőnők jók, bár ez utóbbival volt a válaszolónak rossz tapasztalata is. Van bölcsi, az ovik átlagosak. „Budapesten dolgozom, oda járok kulturális programokra és mivel ott sokkal jobbak a játszóterek, gyakran megyünk a barátainkhoz be játszóterezni. Keszin vásárolunk, járunk oviba és élvezzük a természet adta lehetőséget.”

„Nem vagyok sváb és csak 10 éve élek itt. Ez nem elég az integrációhoz. Az emberek nehezen fogadják be az újonnan jötteket. Erős a közösségi összetartó erő (az őslakosoké) és nagy az ellenállás az újakkal szemben. Hozzá kell tegyem: bennünk sem magas az integrációs törekvés. Jól el vagyunk így négyen is, meg az utca. Ahol lakunk, az is egy speciális mikro-közösség még Keszin belül is...szóval van itt szegregáció elég...” "„Szerintem az összkép az nagyon változatos – leginkább nincs. Nekem ez is meglepő."


Vissza