Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Részletes adatszolgáltatást kérjen a város

Olvasói levelek > Budakeszi

2011-11-18


A Nagyszénászugi Civil Érdekvédelmi Egyesület intézkedéseket sürget a csillebérci radioaktív jódizotóp-szivárgás részleteinek kiderítésére, s a nagyszénászugi részönkormányzat, Budakeszi polgármestere és a helyi környezetvédelmi bizottság közbenjárását kéri.

Tisztelt Főszerkesztő Asszony!

Mindenekelőtt egyesületünk nevében – és vegyészként is – megköszönöm, hogy a szerkesztőség gyorsan és korrekten tájékoztatott arról, hogy a közvetlen szomszédságunkban, Csillebércen lévő Izotóp Intézet Kft-től „hónapok óta radioaktív jódizotópot kapunk a nyakunkba.” Itt a legszomorúbb a lapítás, az elhallgatás volt, amely elfogadhatatlan mind az azt okozó cég részéről, mind bármely más hatóság részéről. Miért kellett megvárni, amíg az IAEA (Nemzetközi Atomenergia Ügynökség) kezd el „nyomozni”, hazánkra nézve esetleges negatív felhanggal, elmarasztalással?

A radioaktivitás egy igen érzékeny téma a magyar közvéleményben. Bár szakmailag tudjuk, és az eddigi információk alapján nincs is okunk kételkedni abban, hogy az említett gyártócég az előírt határértéket betartotta és ezért közvetlen egészségkárosodásra nem lehet számítani, de e témakörben a csernobili sunyi elhallgatáson, majd félretájékoztatáson felnőtt, majd csak később, a brutális igazsággal szembesített magyar közvélemény – lélektanilag talán igenis érthető módon – nem fogadja el rögtön a megkésett, utólagos (de akár szakmailag korrekt) tájékoztatást, többet „lát mögé”, esetleg túlkombinál.

Nos, mindezeket a folyamatos, szigorú szakmai tényeken alapuló azonnali tájékoztatással lehet csak elkerülni. Erre a tájékoztatásra jogunk van, hiszen a közvetlen szomszédságból fakadó érintettség miatt úgy gondoljuk, hogy városrészünk részönkormányzatának, de a képviselő-testületnek és a Környezetvédelmi bizottságnak is azonnali, sürgős teendői vannak, melyek nézetünk szerint a következők:

- Részletes, hiteles tájékoztató bekérése az arra illetékes hatóságtól a konkrét esettel kapcsolatban, különösen a minden valószínűség szerinti technikai/technológiai hiba okára ill. annak időbeli lefolyására vonatkozóan. Ezt a tájékoztatást a város közvéleményével – annak megnyugtatására – haladéktalanul ismertetni kell.

- A képviselő-testületnek tájékoztatást kell bekérni a KFKI ezen ominózus kéményét üzemeltető szervezettől (ami nem feltétlenül csak a fent említett gyártócég), hogy évente mi és mennyi „megy ki”, esetleg milyen „löketekben”, impulzusokban radioaktív szempontból e kéményen? Budakeszi egésze szempontjából persze a meteorológiai tényezők sem mellékesek, hiszen városunk „csak” ÉK-i, K-i, DK-i szélirány esetén érintett, így ennek – legalább statisztikáját – is tudni kellene.

Ezek ügyében egyesületünk haladéktalanul a Nagyszénászugi Részönkormányzathoz, a polgármesterhez és a Környezetvédelmi Bizottsághoz fordul.

Üdvözlettel,

Dr. Müller Tibor elnök
NSzZCÉE

Kapcsolódó cikkünk: Hónapok óta radioaktív jódizotópot kapunk a nyakunkba - 2011-11-18


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg