Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Védett lett a Tétényi-fennsík

Életmód > Pest megye

2011-12-29


A Vidékfejlesztési Minisztérium rendeletet alkotott arról, hogy a beépítés és a járműforgalom megakadályozásával hosszú távon megőrzik a természet közeli állapotú, pusztafüves mészkőfennsík állat- és növényvilágát a terület országos védettségével.

Az összefüggő, több száz hektáros terület törökbálinti, diósdi, budaörsi elemekkel a Natura 2000 területek körébe is belekerült. Környezetvédő szakemberek becslései szerint hétszázharmincmillió forint névértékben harminckilenc védett növény- és hetvenkilenc védett állatfajnak ad otthont a különleges adottságú fennsík, közöttük a homoki nőszirom, a homoki kikerics, a henye boroszlán, a magyar gurgolya és a bozontos árvalányhaj. Az elsősorban ízeltlábú fajok gazdagsága mellett I. és II. világháborús sánc- és lövészárokrendszer, 1870-es évekből származó térképészeti pont és a szubmediterrán klímának köszönhető levendulaültetvény maradványai is megfigyelhetők itt.

A Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület több mint tíz éve szorgalmazza a fennsík védetté nyilvánítását a mindenkori környezetvédelmi tárcánál és helyi védelmét a fővárosi önkormányzatnál. Az egyesületnek az elmúlt években sok küzdelmet kellett megvívnia a lakópark-építő lobbival, amely meggyőzte a környékbeli önkormányzatokat a terület átsorolásáról.

A lakópark építése, amelyben egyes források szerint a Medgyessy Péter vezette Inter-Európa Bank volt érdekelt, de a helyi Fidesz és MSzP is támogatta,2001-ben végül megkezdődött. A helyi önkormányzati politikai erők közül egyedüliként a MIÉP-es képviselő 52 támogató aláírás híján érvénytelen népszavazási kezdeményezéssel próbálta ezt megakadályozni. A terület növényzetét 2001 tavaszán kiirtották vagy áttelepítették, a talajt pedig árokásási munkálatok részeként helyenként a sziklaalapig lecsupaszították. Az építkezés - nem a tiltakozások, hanem a terület tulajdonosának megváltozása miatt - 2008-ban leállt, a természet azóta foglalja vissza a területet.


Vissza