Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Változás a szemétszállításban

Életmód > Nagykovácsi

2012-01-13


A legfrissebb változás, hogy a települési fogadónapokra korlátozott szelektív hulladékgyűjtő zsákosztás helyett cserezsák-módszert vezetnek be. A zsákokat a szolgáltató az érintett ingatlan kerítésébe, postaládájába vagy kukájába tűzi. Más, átlátszó zsákban is lehet szelektív hulladékot kitenni, de kizárólag a sárga zsákokon megszabott tartalommal. A fenyőfákat csak januárban és kizárólag egyméteres darabokban a kuka mellé helyezve szállítják el. Veszélyes hulladékgyűjtés Budakeszin március 24-én és szeptember 22-én. A cikkből elérhető a budakeszi, töki, pátyi, nagykovácsi és remeteszőlősi részletes naptár is!

Budakeszi 2012-es hulladéknaptára

Tök

Remeteszőlős

Páty

Nagykovácsi
A szöveges tájékoztatás csak Budakeszire vonatkozik, a fenti településekre vonatkozó változások a település nevénél feltüntetett linkekre kattintva érhetők el.

SZELEKTÍV HULLADÉKGYÛJTÉS  Budakeszin

2012-ben a korábbi, megadott időpontokra korlátozott zsákosztás megszűnik. Helyette cserezsák-módszerrel egy sárga zsák jár ingyenesen minden érvényes szerződéssel és kukamatricával rendelkező előfizetőnek, amelyet a szemétszállítók 2011. decemberében a postaládába vagy kerítésre adnak át. A begyűjtés napjain a szemétszállítók a kitett sárga zsák mennyiségének megfelelő számú cserezsákot tesznek be a postaládába, vagy tűznek a kerítésre. A gyűjthető anyagokat a zsákon lévő nyomtatott felirat tartalmazza. A sárga zsák árusítása megszűnt.Bármilyen átlátszó zsákban is kihelyezhető a külön gyűjtött szelektív hulladék. Ennek feltétele, hogy a bekötött zsákokban kizárólag olyan hulladékok helyezhetőek el, amelyek megfelelnek a sárga ”Saubermacher” feliratú zsákon feltüntetett követelményeknek.

A papírhulladékot a továbbiakban is kötegelve, kartondobozokban, átkötve kell kihelyezni az ingatlan elé! Eső esetén megengedett a papírhulladék műanyag bevásárlótáskába csomagolása. Az adott gyűjtési napon félig telt zsákot nem célszerű kihelyezni, mert egyszerre több kihelyezett szelektíves gyűjtőzsák díjmentes elszállítását biztostjuk. A begyűjtött anyagok további válogatáson esnek át, anyagfajták szerint.

A gyűjtési napok megváltoztak

A pontos időpontokat, és az ünnepnapok miatti változásokat a hulladéknaptár tartalmazza.
A megtelt zsákokat, papírhulladékot a megadott gyűjtési nap reggelén, 7 óráig kell kihelyezni az ingatlanok elé. Későbbi időpontban kihelyezett hulladékért nem mennek vissza. A gyűjtőautók műholdas követő rendszerrel szerelték fel, így vitás esetben könnyen visszaellenőrizhető minden bejárt terület időpontja.

Az idegen anyagot, szemetet tartalmazó zsákokat a gyűjtőjárat nem szállítja el.

ZÖLDHULLADÉK SZÁLLÍTÁS

A 2011. évben bevezetett, rendszeres zöldhulladék szállítás feltételeiben nincs változás, csupán a zsákokhoz való hozzájutás változik a tájékoztatónk elején részletezett cserezsák-módszerre.
A zöldhulladékot a hulladéknaptárban megjelölt napokon lehet kirakni a szállítására rendszeresített átlátszó, zöld, feliratos zsákban. Az ágakat kb. 1 méteres darabokra vágva, zsáknak megfelelő mennyiségbe, kötegelve kérik kihelyezni, a szétvágott, zöld zsákkal keresztben átkötve. Egy zsákkal csak egy köteget kössenek át. Az érvényes szolgáltatási szerződéssel rendelkező lakosok 3 db ingyenes, zöldhulladékos zsákot kapnak decemberben a sárga zsákkal együtt, ezen felül egész évben az árusítóhelyen (Barkácsbolt, Fő u. 34.) vásárolhatnak zsákokat.

HÁZTARTÁSI HULLADÉKSZÁLLÍTÁS

A háztartási hulladékszállítás rendje nem változik.
A szerződött – a kiragasztott matricán látható – mennyiségen felüli többlethulladékot, kizárólag szürke színű, „Saubermacher” emblémával ellátott zsákban szállítják el, amelyek egész évben a kijelölt árusítóhelyen megvásárolhatók. Januárban a kidobott fenyőfákat kérjük, hogy kb. 1 m-es darabokra vágják össze, és a kommunális gyűjtési napokon helyezzék ki az ingatlan elé, a kuka mellé. A nagyobb méretű fákat munkatársaink nem szállítják el.

RUGALMAS LOMTALANÍTÁS

Továbbra is évente egyszer szállítjuá el a háztartásokban keletkező lomokat, maximum 3m3/alkalom/háztartás mennyiségben, március 1. és november 30. között.
Lomhulladéknak tekinthető a háztartásokban életvitelszerűen keletkezett lakossági hulladék, amely mérete, vagy egyéb tulajdonosága miatt nem helyezhető el a mindennap használt gyűjtőedényben (kukában).
- a lomtalanítás nem egyszerre történik az egész településen, hanem egyénileg kérhető valamelyik háztartási hulladékszállítással azonos napra (kuka ürítés napjára) a március 1. és november 30. közötti időszakban;
- Időpontot e-mailben a esztergom@saubermacher.hu címen, vagy a 06-33-520-340–es telefonszámon kérhető, legalább egy héttel a kívánt időpont előtt;
- csak a szerződött, díjhátralékkal nem rendelkezők vehetik igénybe a lomtalanítási szolgáltatást.

A lomtalanításra szánt hulladékban nem lehet veszélyes hulladék, építésből, bontásból származó anyag, törmelék, többlet kommunális hulladék, autóalkatrész, üveg.

LAKOSSÁGI VESZÉLYES HULLADÉKGYÛJTÉSI AKCIÓ

Március 24., szombat 9-15 óra között és szeptember 22. szombat 9–15 óra között a budakeszi Erdész téren, a Pátyi úti Fatelep mellett.
A lakosságnál életvitelszerűen keletkező, a háztartásokban előforduló mennyiségben adhatók le az alábbi hulladékok:
- festék- és lakkhulladék, oldószerek, hígítók, vegyszermaradékok (savak, lúgok, stb.), növényvédő szerek, azok flakonjai, gépekből és a háztartásból származó fáradt olaj, hajtógázas szóró palack, elektronikai hulladék (rádió, tv készülék, monitor, számítógép, mikrohullámú sütő, stb.), akkumulátor, szárazelem, fénycsövek, izzók, irodatechnikai hulladékok (tinta- és festékkazetták, patronok, tonerek), lejárt szavatosságú gyógyszerek.

A szolgáltatást csak Budakeszi lakosai vehetik igénybe, számukra a veszélyes hulladék begyűjtése ezeken a napokon ingyenes. A hulladékok leadásához az utolsó negyedévi hulladékkezelési díjának befizetését igazoló csekk bemutatása szükséges.Közületekre, gazdasági társaságokra, vállalkozásokra nem terjed ki az ingyenes begyűjtés.


Vissza