Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Az utolsó ász Puma-vadászpilóta

Ki-kicsoda > Budakeszi

2012-02-11


Kilencvenedik születésnapján egykori bajtársainak leszármazottai, barátai és tisztelői köszöntötték Michna Györgyöt, a legendás Puma-osztály vadászrepülőjét, december 19-én, Budakeszin.

„Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse.” Ez volt azoknak a Puma-vadászpilótáknak a jelmondata, akik1943-45 között amerikai és szovjet gépek ellen összesen 396 igazolt légi győzelmet arattak, miközben 51 pilótájuk halt hősi halált, 30 megsebesült, 21 eltűnt. A legeredményesebb közülük Szentgyörgyi Dezső volt, 29 igazolt légi győzelemmel. A Puma név és jelvény 1988-ban éledt fel újra, amikor a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázis 1. vadászrepülő százada a Puma nevet vette fel.

Az egykori pumák közül az utolsó pilóta az 1921-ben Miskolcon született Michna György. Nem tanulmányi eredményével, inkább sokrétű és rendkívül eredményes sporttevékenységével emelkedett ki társai közül: teniszezett, úszott, vívott, íjászkodott, síelt, korcsolyázott, szertornázott és vitorlázó gépen repült. 1939-ben, az érettségi után azonnal repülősnek jelentkezett. 1943. augusztus 20-án avatták hadnaggyá, s 1944. november 5-én aratta első légi győzelmét, s ekkor lőtték le először: lőszer nélkül tartott hazafelé, amikor összeakadt két amerikai géppel. Az egyik ronccsá lőtte a Messerschmittjét, ami még ki is gyulladt. Százötven méteren kiugrott, de az ejtőernyője nem nyílt ki rendesen. Egy hónap múlva már tudott bot nélkül járni, s jöhettek az újabb bevetések. A háború befejezéséig még hat légi győzelmet aratott. Hatvanegy harci bevetéséből az utolsót 1945. április 5-én repülte, felderítő feladattal. Amerikai fogságból hazatérve 1948-ban még repülőoktatóként alkalmazták ugyan, de családját kitelepítették. 1950-től már csak sofőrként dolgozhatott, 1958-ban a rendfokozatát is elvették. Örülhetett, hogy nem börtönnel vagy kivégzéssel honorálták háborús katonai helytállását. 1992-ben azonban főhadnaggyá, 1997-ben őrnaggyá léptették elő.

                              Puma vadászrepülők: pilóták és harci gépek két generációja

Az örökifjú, 75 évesen még ejtőernyős ugrásra is vállalkozó Gyuri bácsit születésnapján olyan festménnyel köszöntötte Asztalos István, a mai kecskeméti Puma vadászrepülő század parancsnoka, amely az egykori pumák Messerschmittjét és a mai pumák Gripenjét egymás mellett ábrázolja. Az ünneplők között volt még a legendás Szentgyörgyi Dezső fia; a Puma-jelvényt megtervező egykori parancsnok-helyettes, nemes belényesi Heppes Aladár fia; nemes zetényi Csukás Kálmán, a Magyar Királyi vezérkari alezredes, a II. repülődandár parancsnokának hadtörténész unokaöccse; Punka György hadtörténész; Becze Csaba történész, aki Elfelejtett hősök - a Magyar Királyi Honvéd Légierő ászai a II. világháborúban címmel jelentetett meg kötetet. Köszöntötte Gyuri bácsit Németh Zsigmond óceánrepülő; Bornemissza György, a Vitézi Rend Kegyeleti Bizottságának elnöke; Tóth Gyula, aki Elfelejtett hősök című versét is elszavalta a köszöntésen; Szabó Sándor, a segesdi és a nagybajomi katonai repülős emléktáblák kezdeményezője; Csukás Lajos és Steinglauber Tamás Budakesziről.

Koós Hutás Katalin
Fotók: Bánkuti Ákos

Ülnek: Asztalos István, ifj. Szentgyörgyi Dezső, Michna György, ifj. Heppes Aladár, Németh Zsigmond
Állnak: Zakariás Zoltán, Steinglauber Tamás, Csukás Lajos, ifj. Szentgyörgyi Dezsőné, Szabó Sándor, Michna Kati, Bornemissza György, Becze Csaba, Zetényi-Csukás Ferenc és Tóth Gyula


Vissza