Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Gábor Emese: Gombaismeret iskolásoknak

Könyvajánló > Budakeszi

2012-02-09


A szerző ezzel az oktató könyvvel megalapozni reméli a természet megismerése iránt fogékony iskolás gyermekek későbbi érdeklődését a gombák iránt, és az élet más területeire is vonatkoztatva is magukévá teszik azt a törvényszerűséget, hogy ha megismerünk valamit, akkor már nem kell félnünk tőle, amíg viszont nem ismerjük, jogos és fontos az elővigyázatosság.

Ez egy gyakorlatias foglalkoztató könyv és határozó, amely iskolásoknak készült, ezért eltér bizonyos tudományos könyvek rendszertanától. Számos ritkább gombacsoportot ezen okból teljesen kihagytunk. A gombafajok  ismertetését is általános iskolai, gyermekek által is megérthető szintre korlátoztuk.

Ez az iskolai szintű tudásanyag még nem elegendő önálló, biztonságos eligazodáshoz a gombák világában, ezért a későbbiekben gombaismereti tanfolyammal és ajánlott irodalommal továbbfejleszthetőek és kiegészíthetőek az ismeretek. A gombaismereti tanfolyam elvégzésével megelőzhetünk sok tudatlanságból eredő gombamérgezést és részesei lehetünk annak az örömnek, melyet a természet adta ajándék, a gomba és a gombaismeretből adódó bizonyosság jelent.

A foglalkoztató könyvet ajánlom a környezetismeret és biológia órák kiegészítőjeként, hiszen a gombák szerepe az anyag körforgásában felbecsülhetetlenül fontos, és eddig mégsem kaptak méltó helyet az iskolai oktatásban. Éppen ezért ez  hiánypótló könyv is.

A gyakorlati gomba, növény és állat-határozás élménye egy természetszerető, környezettudatos és természet iránt alázatos gondolkodást fejleszt ki. Az ilyen gondolkodású gyermekek kiművelése feltétele bolygónk megmentésének.

Reméljük ezzel az oktató könyvvel megalapozzuk a természet megismerése iránt fogékony gyermekek későbbi érdeklődését, vonzódását  a minket körülvevő élővilág egy szelete, a gombák iránt, és magukévá teszik azt a törvényszerűséget az élet más területeire is vonatkoztatva, hogy ha megismerünk valamit, akkor már nem kell félnünk tőle, amíg viszont nem ismerjük, jogos és fontos az elővigyázatosság. Ezért kérem minden, még egészen biztosnak látszó esetben is, vizsgáltassák meg a szedett gombákat hivatásos szakértővel.

Sok örömet kívánok a tanuláshoz!

Gábor Emese
gombavizsgáló szakellenőr


Vissza