Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Nyert az uniós csatornapályázat

Gazdasági rovat > Budakeszi

2012-02-23


A Makkosmária és a Darányi-terület egyes részeit érintő szennyvízcsatorna kiépítésére és a reptér mögött egy új szennyvíztisztító-telep létesítésére benyújtott budakeszi pályázat uniós támogatást kap, tudatta közleményében Budakeszi önkormányzata.

A közel másfél évtizede folyamatosan változó és egyre nehezedő feltételrendszer mellett alakuló önkormányzati pályázatot 2010 tavaszán nyújtotta be a város, azóta a bírálatra vártunk.

A most megítélt, 1,87 milliárd forintos támogatás közel 30%-os önkormányzati önerőt követel. A hétszázmilliós nagyságrendű önerő várhatóan csak hitelből lesz biztosítható. A hitel fedezetéül 2010-ben a jelenlegi szennyvíztisztító-telepet szánták, mint a rekultiválását követően egymilliárd forint értéket képviselő forgalomképes ingatlant. A beruházás teljes költsége várhatóan meghaladja a 2,5 milliárd forintot.

A nyertes pályázattal megvalósulhat

1. az új szennyvíztisztító-telep a Hosszúréti-patak partján, a Csíki-hegyek alatt, amely legalább egy emberöltőnyi várható terhelésre,  a környezetvédelmi elvárásokat magas színvonalon biztosító biológiai tisztító- és szűrőberendezéssel terveztek.

2. a szennyvízcsatorna-hálózat bővítése Makkosmáriának a Gábor Áron utca – Õr utca – Besenyő utca – Bolgár utca – Lejtő utca – Törökőr utca – Szász utca által határolt, és annak vonzáskörzetében gravitációs rendszerrel ellátható területén. Az új gerincvezeték a Bodzás-árok mentén épül, távlati lehetőséget biztosítva Nagyszénászug szennyvízhálózatának kiépítésére is.

3. a Meggyes utca és a Munkácsy utca gerincvezetéke, amely a Meggyes- és Darányi-lakóterületek szennyvízrendszerének alapfeltétele.

A pályázati feltételek szerint a saját erő max. 20%-a terhelhető a lakosságra. Az összeg ingatlanonként 150-200 ezer forint lehet, amely lakástakarék-pénztári hitel felvételével is biztosítható.


Vissza