Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Páty madártávlatból

> Páty

2005-08-01


Ismét madármegfigyelő-tábort szerveznek gyermekeknek és felnőtteknek Pátyon. A 2002 óta három napos nyári program keretében ornitológiai ismereteiket bővíthetik a résztvevők a pátyi Fenyvesben. Idén a létszám már betelt, jövőre a szervezők a régióból is várják az érdeklődők jelentkezését. A 3 napos program szervezőjét Zsarnóczay Istvánt a Zsámbéki Medence Tájvédelmi Egyesület alelnökét kérdezem, miért oly népszerű falunkban a „madarászás”.

- Talán négy éve vetődött fel bennem a gondolat, hogy a környezeti nevelést hatékonyabbá kellene tenni. Ennek pedig az az egyik lehetséges módja, hogy észrevétlenül tanítsunk. A Zsámbéki Medence Tájvédelmi Egyesület  pátyi csoportja nevében madarász tábor szervezésébe kezdtünk..
- Milyen gyakorlati feladatok várják a résztvevőket és milyen eszközök állnak rendelkezésükre?
- A szakszerűen befogott kis madarakat meggyűrűzzük, nyilvántartásba vesszük, és szabadon engedjük. Vannak speciális hálóink, melyek semmilyen sérülést nem okoznak a madaraknak. Fontos feladat még a táborban, a Fenyves környékén, a szelektív hulladékgyűjtés. A konténereket támogatásként  a Rumpold Bicske Kft. ingyen bocsát évek óta rendelkezésünkre.  Összeszedjük az ottfelejtett hulladékokat. Mindeközben különböző méréseket végzünk vízben: pl oldott oxigén, vezetőképesség, PH-érték, vízkeménység. De természetesen zajmérés, háttérsugárzás-mérés is színesíti a programot. Úgy tűnik sikerült olyan tradíciót teremtenem, mint Budakeszin a lassan egy évtizede tartó Föld-napi rendezvényünkkel,   az ásványkiállítással, ahol szintén nem a látnivaló a lényeg, persze az sem mellékes, hanem az a környezeti nevelést célzó "mese", ami kíséri.
- Milyen korosztály érdeklődik e téma iránt?
- A legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki, de az érdeklődők zömét az általános iskolások teszik ki.

A programot idén pátyi gyerekek részére hirdették meg. A tábor ingyenes, de a szervezők szívesen fogadják a támogatók természetbeni  segítségét és ha lehetőségeik engedi – az anyagi források rendelkezésre állnak -  a jövő évtől a környékbeli településekről is várják a jelentkezőket. 
H.


Vissza