Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Gulyás Dénes nem lesz tagja a felére csökkent parlamentnek

Közélet > Nagykovácsi

2012-03-09


Gulyás Dénes, Pest megye 10. választó-kerületének 2006 óta országgyűlési képviselője, Semjén Zsolt kormányfő-helyettes március 7-i budakeszi fórumán bejelentette, hogy 2014-ben nem indul a választásokon. Gulyás Dénes megköszönte mindazoknak a munkáját, akik a két választási ciklusban támogatásukkal győzelemre segítették.

A következő országos választás eredményeként 199 tagú lesz az Országgyűlés. A vegyes választási rendszer egyfordulóssá alakul, a győztes egyéni jelölt után is jár majd töredékszavazat, a nemzetiségek kedvezményesen juthatnak mandátumhoz, a határon túli magyarok pedig egyéni jelöltekre nem, csak pártlistára szavazhatnak.

106 egyéni választókerület

A mostani 176 egyéni választókerület helyett a jövőben 106 lesz, a számuk a fővárosban 32-ről 18-ra csökken. Pest megyében az eddigi tizenhat helyett tizenkét választókerületet alakítanak ki. A legtöbb, az eddigi tizenhárom helyett hét Borsod-Abaúj-Zemplénben, míg a legkevesebb körzet, kettő Nógrádban lesz. A választókerületek határai nem lépik át a megyehatárokat, összefüggő, nagyjából 75 ezer lakost magába foglaló területeket alkotnak.

Gulyás Dénes tájékoztatása szerint a Pest megyei 10. választókerület 16 települését két választókerület között osztották szét. A budaörsi központú, Pest megye 2. országos egyéni választókerülethez tartozó hajdani 10-es települések Budajenő, Budakeszi, Nagykovácsi, Páty, Perbál, Piliscsaba, Pilisjászfalu, Pilisszentiván, Remeteszőlős, Telki, Tinnye, Solymár. A 3. országos egyéni választókerülethez Pilisborosjenő, Pilisvörösvár, Pilisszántó és Üröm csatlakozik. A régi 9-es kerületből a 2-eshez kerül át még Budaörs, Biatorbágy, Herceghalom, Tök és Zsámbék.  A 2. választókerület tehát egységbe foglalja a Zsámbéki-medence településeit. A végleges lista: Biatorbágy, Budajenő, Budakeszi, Budaörs, Herceghalom, Nagykovácsi, Páty, Perbál, Piliscsaba, Pilisjászfalu, Pilisszentiván, Remeteszőlős, Solymár, Telki, Tinnye, Tök és Zsámbék. Rövidesen a pártok kijelölik az új választókerületi elnökeiket is. A Fidesz-KDNP jelöltjeit Gulyás Dénes személyesen szeretné bemutatni az összes érintett településen.

Egyfordulós rendszer

Az egyfordulós választáson mandátumot az a jelölt szerez, aki a legtöbb érvényesen leadott szavazatot kapta, függetlenül a megjelentek számától. Az egyéni választókerületben mandátumot szerzett jelölt után is jár majd töredékszavazat a győztes pártjának, az első és a második helyezett szavazatszáma közötti különbségnek megfelelő mennyiségű. Ez azt jelenti, hogy ha a győztesre 40 ezren, a második helyezettre pedig 19 999-en szavaztak az egyéni választókerületben, akkor a mandátumot szerző politikus után 20 ezer töredékszavazat jár pártjának az országos listán (ebben az esetben tehát eggyel több, mint a második helyezettnek).

Megszűnnek a területi listák

A területi listák megszűnnek, így töredékszavazatok csak az egyéni választókerületekben képződhetnek, s azokat hozzáadják a pártlisták szavazatainak számához.

Az országos listáról 93 mandátumot osztanak ki oly módon, hogy a pártlistára leadott voksokat és a töredékszavazatokat pártonként egy táblázatban összegzik, majd elosztják kettővel, hárommal, néggyel stb. Az így kapott számoszlop alapján először az a párt kap képviselői helyet, amelynek oszlopában a legnagyobb szám található, majd a következő, és így tovább, amíg kiosztható mandátum maradt.

A jogszabály alapján listát az a párt állíthat, amely – legalább kilenc megyében és Budapesten – minimum 27 egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított. Ehhez választókerületenként ezer ajánlószelvényt kell gyűjteni. A parlamenti küszöb öt százalék maradt.

A határon túliak is szavazhatnak

A határon túli magyarok szavazati jogot kapnak, de a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok csak pártlistára szavazhatnak.

Kedvezmény a nemzetiségeknek

A nemzetiségeknek kedvezményes mandátumszerzési lehetőségét biztosítottak, ha pedig ez nem sikerülne nekik, nemzetiségi szószólót küldhetnek a parlamentbe.

Nemzetiségenként egy kisebbségi mandátum megszerzésére nyílik lehetőség úgy, hogy előbb összesítik az 5 százalékos küszöböt elérő pártokra és a nemzetiségi listákra leadott szavazatokat, és az így kapott összeget elosztják az országos listán megszerezhető mandátumok számával (93), majd ezt az eredményt néggyel. Így alakul ki az a kedvezményes kvóta, amelynek elérése a mandátumszerzés feltétele; ötvenszázalékos részvétel esetén a kvóta valamivel több mint tízezer szavazat lenne tehát.

Országos listát nem csak a pártok, hanem a nemzetiségek is állíthatnak, ehhez mindössze a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplők egy százalékának ajánlása szükséges.

-iránytű-


Vissza