Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Versendi Juhfark 2004 száraz fehér bor

Pinceszer

2005-08-01


Menczinger Borház

A nászéjszakák bora

Ritka borfajtát kóstolunk ma, ráadásul a származása sem teljesen egyértelmű. Bizonyos alaktani bélyegei alapján állítólag a Kaszpi-tenger mellékéről származik, nem túl messze az egykori magyar őshazától. Persze semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a magyar honfoglalók hozták volna magukkal.


Ha belegondolunk, hogy nomád nép lévén akkor igen távol álltunk a szőlőtermesztéstől, nem valószínű, hogy honfoglaló eleink szőlővesszőket is cipeltek volna magukkal. Mindegy, végül is valahogy ide került és itt van, ma már magyar eredetű fajtának tartják, azaz Hungaricum. A legismertebb az egyik legkisebb magyar borvidéken, a Somló-hegyen termett juhfark, de elvétve előfordul a Dunántúl északi részén is és Mohács közelében, Versenden vannak említésre méltó termőhelyei. Nevét középméretű, hosszúkás, tömött, kissé csavarodó fürtjéről kapta. A Somló vidékén elterjedt mende-monda (tapasztalat?) szerint a juhfark fogyasztása a nászéjszakán elősegíti a gyermekáldást, sőt egyenesen a fiúgyermek fogantatását.
Mai borunknak azért választottuk a Menczinger Borház juhfarkját, mert a tapasztalat és a statisztikák szerint a legtöbb esküvő augusztusban köttetik. Augusztus lévén, az egybekelők száma és így a nászéjszakák száma is várhatóan ismét megugrik ebben a hónapban. Az új házaspároknak is szeretnék ezzel a kis tanulmánnyal és a bemutatott borral a jövő tervezésében és kivitelezésében segíteni… Persze, ha valaki túl van mindezeken és már semmit sem tervez, nyugodtan fogyaszthatja a juhfarkot, kellemes élményben lesz része.
Dolgozatunk tárgyának alapanyagát a Menczinger Borház a Mohács közeli Versenden termeltette – amíg saját telepítésű juhfark szőlőjük termőre nem fordul, addig ezt a megoldást választják. Halvány szalmasárga színű, diszkréten gyümölcsös illatú, könnyű, száraz, széndioxidtól enyhén gyöngyöző, élénk, tiszta, kellemes, üdítően savanykás, fiatal, tetszetős bor, amelyet természetesen jól lehűtve (10-12 °C) fogyasztunk. Hogy nem akármiről beszélünk, igazolják az eredmények: májusban a pécsi borvidék hegyközségei által rendezett versenyen e bor ezüstérmet kapott, fajtájában, azaz a juhfarkok között pedig a legjobb volt.
Mit is tálalhatunk egy ilyen kellemes borhoz? Nászéjszakán szerintem semmit, legfeljebb egy kis kaviárt, de ott nem a gasztronómia a lényeg. Egyéb alkalmakkor, például nyáresti, kellemes baráti beszélgetéseken camembert, brie, vagy félkemény sajtok, hideg előételek, pástétomok, rántott, vagy grillezett halak, hideg sültek, felvágottak, sült vagy grillezett szárnyasok mellé a legjobb kísérő.     
Bánkuti Ákos


MENCZINGER BORHÁZ
Menczinger Tibor (20) 9439-076
menczi@axelero.hu
www.menczinger-borhaz.hu


Vissza