Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Sikeres magyar családi vállalkozás

Gazdasági rovat > Budaörs

2012-03-14


A Műszer Automatika Kft. nemzetközi hírű magyar családi vállalkozás a napokban két eseménnyel hívta fel magára a figyelmet: a tulajdonos, Horváth József Jedlik Ányos-díjat kapott, s tegnap tartották a projektzáró rendezvényét budaörsi telephelyük uniós forrásból megvalósított fejlesztésének.

A kizárólagosan magyar tulajdonban, nevezetesen Horváth József tulajdonában lévő családi vállalkozás 1982-ben alakult. Jelenleg 150 főt foglalkoztat. A több szabadalommal is rendelkező cég többek között vasúti biztosítóberendezési termékekkel, vasúti, közúti és közlekedési rendszerek tervezésével, gázérzékelők fejlesztésével, gyártásával foglalkozik, vezető pozíciót foglal el a piacon, de részesedése nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is jelentős.

A közel 30 éves tudatos és folyamatos kutatás-fejlesztési tevékenység eredményeként a cég dinamikusan fejlődik, komoly sikereket mondhat magáénak. Mindez főként az általa fejlesztett, világszabadalomként is bejegyzett és gyártott termékeknek köszönhető. A cégnek érdekeltségei vannak többek között Irakban, ahol több, mint 4 millió dollár értékű vasútfejlesztési projektet nyert el, de részt vesz Bosznia-Hercegovina vasúthálózatának korszerűsítésében is.

A Műszer Automatika Kft. Matolcsy György nemzetgazdasági minisztertől megkapta a 2010. évi Ipari Innovációs Díjat, 2011. március 29-től hivatalosan is a Magyar Innovációs Klub tagja.

A Közép-Magyarországi Operatív Program keretein belül, kevesebb mint 20%-os európai uniós támogatással a budaörsi Komáromi út 22. alatt megvalósult, közel 5400 m2 alapterületű telephelyfejlesztést a hárommilliárd forint árbevételű családi vállalkozás dinamikus növekedése indokolja. A projekt Budaörsön valósult meg, de Érden, Nagykanizsán és Siklóson is van telephelye.

Horváth József, a Műszer Automatika Kft. ügyvezető-tulajdonosa a projektzáró esemény alkalmából hangsúlyozta, hogy Magyarországon is lehet boldogulni, nemcsak külföldön. Hozzátette, hogy a cégeknek egy bürokratikus feladathalmazzal szükséges megbirkózniuk, ha pályázat útján szeretnének támogatáshoz jutni. „A 30 éves vállalat saját fejlesztésű termékstruktúrájával és hatékony innovációs szemléletével folyamatosan új munkahelyeket teremt a válság idején is.” – tette hozzá a szakember.

(Az első elektromotort megalkotó és a dimanóelvet először leíró Jedlik Ányos (1800-1895) magyar feltaláló, bencés szerzetesről elnevezett szakmai díjat a Magyar Szabadalmi Hivatal (ma Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala) egyetértésével az akkori Ipari és Kereskedelmi Minisztérium a 16/1996.(III.20.) IKM rendeletével alapította, amely a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység, a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismeréseként évente öt személynek adományozható. )

Koós Hutás Katalin


Vissza