Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Mézeshegyi Cuvée 2000 száraz vörösbor

Pinceszer

2005-09-01


Több szempontból is különleges ez a mai pinceszer. Ezúttal először nem budakeszi pincészet borát kóstoljuk, hanem átrándulunk a szomszédos Pátyra. A helyszín is különleges: a pátyi pincehegy vagy „pincefalu” a maga több mint 300 hangulatos, erdős ligetes pincéjével egészen egyedülálló környezetet (ahogy nemrég értekeztünk róla: terroir-t) teremt egy szintén helyben, a szép déli fekvésű Mézeshegyen termelt bor kóstolásához. E borunk abban is rendhagyó, hogy alkotója nem a megszokott és elfogadott borász, akit ha magunk elé képzelünk, ugye, csak férfi lehet. Nem.

Ezt a bort finom női kezek, női ízlésvilág és logika alkották, mert a Bednár Családi Pincészet borásza igen, valóban nő, nem is akármilyen.   Mondhatnánk azt is, hogy alkotójára ütött, csinos bor ez a mostani, de hát ez a kategória egyrészt nem szerepel a borminősítés kifejezései között.
Pinceszereink során most először kóstolunk borrégiónkból, az etyek-budai borvidékről vörösbort, ráadásul cuvée-t, ami köztudottan nem egy szőlőfajtából készült bort jelent, hanem 2 vagy több fajta keverését, annak érdekében, hogy az eredmény jobb legyen, mint a kiinduló fajták önmagukban.
Bednár Brigitta édesapja néhány évvel ezelőtti tragikus balesete után vette át a pincészet vezetését és így a borok készítését. Talán azért is, mert „civilben” történelem tanár, borait konzervatív módon a hagyományos fahordó érleléssel készíti, és egyes pátyi hagyományoknak megfelelően – a borvidék jellegétől eltérően – vörösbort is készít, mely a család mézeshegyi dűlőjében termelt cabernet sauvignon és kékfrankos házasításából született a kitűnő évjáratnak számító 2000-es évben. A cabernet sauvignon kékszőlő általában cserzőanyagokban gazdag, szép színű, kifejezetten fajtajelleges, a kékfrankos kellemes zamatú, csersavdús, sötétvörös, keményebb, savasabb bort ad.
Dolgozatunk tárgya egészen szép, rubin vörös színével, ereje teljében lévő 4 éves bort sejtet. Annak ellenére, hogy fahordóban készült, meglepően szépek, gyümölcsösek, a cabernet sauvignonra jellemzőek az illatai. Az etyek-budai borvidékre jellemző savak a felhasznált fajták csersavtartalmával kellemes, a szekszárdi hasonló boroknál illatosabb, a hasonló soproniaknál kicsit kevésbé savas, a dél-vidéki (villányi) boroknál könnyedebb, franciás, harmonikus vörösbort eredményeznek. Nem véletlenül nyerte el ez a bor 2003-as Etyeki Pincefesztivál fődíját.
Legjobban egy gyönyörű pátyi pince hangulatos előkertjében, bográcson főtt hal-,vagy borjúpaprikáshoz, marhapörkölthöz, magyaros káposztás ételekhez illik, de otthoni beszélgetéseknél lágy camembert, friss kecske vagy juhsajttal is tökéletes. 

Bednár Családi Pincészet
2071 Páty, József A. u. 6.
(20) 395 6805
Fax: (23) 343-538
borkultura@freemail.hu
www.bednar.hu

Bánkuti Ákos


Vissza