Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Budakeszi Szürkebarát száraz minőségi fehérbor

Pinceszer

2005-10-01


Somlai Családi Borpince

Szürkebarát. Leginkább talán a Badacsony jut eszünkbe erről a névről. Annak a borvidéknek ugyanis az egyik legelterjedtebb bora. Ehhez az asszociációhoz sokat tett az is, hogy a rendszerváltás előtti időkben egy átlagos vegyesboltban, ABC-ben borként általában Kövidinkát, Debrői Hárslevelűt és Badacsonyi Szürkebarátot lehetett kapni. Ennyi persze nem termett Badacsonyban. Azok a borok inkább valahol az Alföldön születtek és csak némi aroma injekció után, a keresztségben, a címkéjükön kapták a badacsonyi előnevet.


A szürkebarát, vagy eredeti nevén Pinot Gris francia eredetű fehér szőlőfajta, bár érett bogyói rózsaszín-lilásvörös héjat öltenek. Harmonikus, íz és zamatanyagokban gazdag, telt, alkoholban gazdag bort ad. Talán a Badacsony közeli, bakonyi erdőkben meghúzódó egykori kolostorok szürkeruhás lakói hozták magukkal francia földről, misebornak a szürkebarát első vesszőit.  

Mai borunk a Somlai család egykori „Tangazdaság” területén található szőlőjében termett, tehát igazi budakeszi bor. Az Etyek-Budai borvidék, így Budakeszi is a szőlőtermesztés északi határán jár, a napos, de huzatos lankák, a kötött löszös, meszes talaj általában az illatos és könnyű, ám markáns savakat tartalmazó borok világa. 
E bort jól lehűtve, maximum 10-12 °C-on lehet igazán élvezni. Szép, világossárga színű, tiszta, feltűnően illatos, reduktív (oxigéntől elzárt, nem fahordós érlelésű) eljárással készült, nyugodt bor. A pohárban forgatás után, a pohár falán, lassan lefolyó-csordogáló nedű testes, extraktban és alkoholban gazdag bort sejtet. Magas, 12,5 % körüli alkohol teszi tüzessé, a borvidékre jellemző savgerinc harmonikus, telt, tartós lecsengésű, (azaz lenyelése után az illat és zamatanyagot tartósan érezhető), jellegzetesen elegáns bort eredményez.
Szürkebarátunk szereti a csirke, sertés és borjúhúsokat, a fűszeresebb haltételeket, de illatai harmonizálnak a száraz, édes sütikkel is.
Bánkuti Ákos
 
Somlai Családi Borpince
2092 Budakeszi, Ady E. u. 1.
tel: (30) 9662-706
e-mail: vitis@t-online.hu


Vissza