Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


...de az övéi nem fogadták be

Ki-kicsoda > Budakeszi

2012-03-26


Április 15-ig várja a látogatókat Kiss Iván, budakeszi grafikus új rajzsorozatából készült kiállítás a Kálvin-teremben. A nemrég súlyos betegségen átesett művész alkotásait fiatalkori jó barátja Szemadám Gyögy, Munkácsy-díjas festőművész, művészeti író méltatta a március 18-i megnyitón.

"Kiss Iván a túlélők, az utolsó mohikánok közül való, mert megtanult szemben úszni az árral, s mindig tudta, hogy neki különös feltételek között kell teljesítenie a szintidőt. Akkor is szemben úszott az árral, amikor a hatalmon lévő kommunista utódpárt képviselőinek kezéből nem fogadta el az amúgy szakmailag kiérdemelt Balázs Béla-díjat. És akkor is szemben úszott az árral, amikor lebénult kezét újra használatba véve megalkotta az itt kiállított grafikai sorozatot" - méltatta barátját Szemadám György, akivel már 1970-ben együtt állították ki műveiket a legendás No. 1. csoport tagjaiként. Az 1969-1971 között működő, spontán szerveződő művészcsoport a szabadgondolkodó képzőművészek számára védelmet jelentett azokban az években, amikor minden önálló megmozdulás veszélyesnek számított. A csoportnak stílusbeli megkötés nélkül tagja lehetett bárki, aki nem jutott hivatalos kiállítási lehetőséghez. A részvétel egyetlen kötöttsége az volt, hogy a kiállítók az általuk legjobbnak ítélt művel szerepelhettek. Innen származik a csoport elnevezése. 1970-ben először állított ki a csoporttal El Kazovszkij, Molnár Péter és Szemadám György, Pécsett Bocz Gyula, Kiss Iván és Dombay Győző.

"Úgy gondolom, ő is azok közé a képzőművészek közé tartozik, akik szívük szerint szentképeket festenének, ám tudják: számukra ez a lehetőség már nem adatott meg, s ez nem tisztességük és tehetségük híján van így, hanem a hely és idő miatt, amelyben élni kényszerülnek. Az ő műveik már az egyfajta hiteles keresés lenyomatai. Árral szemben úszás. Valami olyan felemelő és gyötrelmes életérzés, amelyre Balczó András utalt a róla szóló portréfilmben: „Tudom, hogy térdig vagy derékig sárban állok, de még mindig a fény felé tudom fordítani az arcomat.” - idézett Szemadám György.


Kiss Iván: Patmoszi vázlat - ceruzarajz

A kiállítás talányos címének magyarázatát pedig Szent János apostol evangéliumában lelte meg (Jn1.6-11): "Föllépett egy ember, az Isten küldte, s János volt a neve. Azért jött, hogy tanúságot tegyen, tanúságot a világosságról, hogy mindenki higgyen általa. Nem ő volt a világosság, csak tanúságot kellett tennie a világosságról. (Az Ige) volt az igazi világosság, amely minden embert megvilágosít. A világba jött, a világban volt, általa lett a világ, mégsem ismerte föl a világ. A tulajdonába jött, de övéi nem fogadták be."

A kiállítás április 15-ig még megtekinthető, hétköznapokon 16-18 óra között előzetese bejelentkezés alapján a 06-20-487-3852 telefonszámon, vasárnaponként a református istentiszteletek rendjéhez igazodva, 11 órától, bejelentkezés nélkül.

 
Kiss Iván filmjei: Töredékek 1956 (2006)   Átváltozás - Metamorphosis (2004)    A Tánc (1996)     

Kapcsolódó cikkeink:
Nagy Gáspár-Kiss Iván: 1956 fénylő arcai - 2006-09-20


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg