Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Az országban csökken, Pest megyében nő a lakosságszám

Gazdasági rovat > Pest megye

2012-03-30


Az ősszel az ország lakossága minden eddiginél nagyobb érdeklődést mutatott a népszámlálás iránt, a válaszadást alig ezer fő tagadta meg. Miközben az ország népessége csökken, Pest megye lakossága kiugróan megnövekedett a bevándorlás és a fővárosból való elvándorlás következtében az utóbbi tíz évben, ami a főváros körüli népesség-koncentráció erősödését mutatja.

Magyarország népessége 2011. október elsején 9 millió 981 ezer 865 fő volt az előzetes, részletes feldolgozás előtti népszámlálási adatok szerint, így a tíz évvel ezelőtti, 2001. február 1-jén mért eredményekhez viszonyítva 2,1 százalékos csökkenés figyelhető meg.- közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálásért felelős elnökhelyettese keddi sajtótájékoztatóján.

Az elmúlt tíz évben az ország lakónépessége csaknem az összes megyében csökkent, a legnagyobb mértékben, kilenc százalékkal Békés megyében. Az egész országban természetes fogyás figyelhető meg, tehát a halálozások száma minden esetben meghaladta a születések számát. Ez a tendencia az uniós tagállamok közül Magyarországon tart a legrégebben, 1981 óta. A nemek arányát tekintve tovább erősödött a nőtöbblet, a lakosságon belül a férfiak aránya 47,2, a nőké 52,8 százalék, valamint mindenhol tovább emelkedett az ezer férfira jutó nők száma.

Németh Zsolt kiemelte, hogy Magyarországon folytatódott a népességkoncentráció, a fővárosból és Pest megyéből álló közép-magyarországi régióban a népesség közel 13%-kal "figyelemre méltó módon emelkedett", ezen kívül kizárólag Győr-Moson-Sopron megyében nőtt a lakosság száma. Pest megyében 1 223 000 ember él, 151 ezer fővel több, mint 10 évvel ezelőtt. Ebből 801 ezre élnek városokban, 422 ezren községekben. Az adatok azt mutatják, hogy az ország lakosságának 12,3 százaléka Pest megyében él.

A vándorlási folyamatok legnagyobb nyertese az elmúlt évtizedben Pest megye volt, ahol a bevándorlási többlet eredményeként mintegy 150 ezer fővel gyarapodott a népesség. Pest megyében jelentős mértékben, 84 fővel nagyobb a népsűrűség az országos átlagnál.

A lakásállomány Közép-Magyarországon és a Nyugat-Dunántúl régióban gyarapodott a legnagyobb mértékben az elmúlt évtizedben. Pest megyében közel 20 százalékos volt a növekedés. A lakásállomány területi megoszlása nem változott jelentősen, egyedül Pest megye részaránya növekedett 1 százalékot meghaladó mértékben. A lakásállomány egyharmada Közép-Magyarországon található, minden ötödik lakás Budapesten, és minden tízedik Pest megyében van.

Forrás: MTI, KSH, www.pestmegye.hu


Vissza