Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Hétmilliárd forint fiatal vállalkozóknak

Gazdasági rovat > Pest megye

2012-05-08


Évek óta várt lehetőséget kapott az ország fiatalsága: hétmilliárd forint áll rendelkezésükre a vállalkozóvá válásukhoz az Új Széchenyi Terv keretében. Hárommillió forint vissza nem térítendő vállalkozásindítási támogatásra pályázhatnak a 35 év alattiak, amellyel 1600 új vállalkozás létrejöttét kívánják segíteni - az Európai Unióban egyedülálló módon. E kezdeményezés nagy jelentőséggel bír egy olyan országban, ahol a kis- és középvállakozói szektor közel egyharmada hamarosan generációváltás előtt áll.

A FIVOSZ (Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége) üdvözli a programot és vállalkozásra buzdítja a magyar fiatalok 96%-át, akik nem mertek eddig vállalkozni. „Hazánknak szüksége volt erre a programra, mivel ezzel az aktív fiatalok azon 65%-ának nyílt lehetősége lépni, akik a FIVOSZ felmérésében azt nyilatkozták, úgy érzik, megfelelő feltételek mellett személyesen is hozzá kívánnak járulni az ország fejlődéséhez.”- nyilatkozta Kovács Patrik, a FIVOSZ alapító elnöke.

A fiatalok vállalkozóvá válását segítő pályázat célja a 18 és 35 év közötti, más vállalkozásban többségi tulajdonnal nem rendelkező, új egyéni vagy mikrovállalkozást indítani tervező fiatalok segítése. A program májustól indul, két szakaszban:

-   Az első rész a fiatalok felkészítése májustól fél évig, kétmilliárd forintból. Erre a keretre a vállalkozásindítást, vállalkozásfejlesztést végző szervezetek, konzorciumok pályázhatnak, amelyek nyertes pályázat esetén toborozzák az életképes ötletekkel rendelkező fiatal vállalkozókat. Feladatuk, hogy tanácsadást, képzést, felkészítést nyújtsanak a leendő vállalkozóknak, és segítenek az üzleti terv elkészítésében, értékelésében.

-   A második szakaszban a jóváhagyott üzleti tervvel rendelkező fiatalok pályázhatnak. A támogatási összeget már automatikusan igényelhetik. A maximális támogatás egyénenként hárommillió, társaságonként hatmillió forint – nyilatkozta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Ezeket a második körös pályázatokat a tervek szerint 2012. december elsejétől lehet benyújtani, a pályázati keretösszeg itt 4,94 milliárd forint.

A FIVOSZ egyike lesz a fenti szervezeteknek, ahol a fiatalok informálódhatnak a pályázati feltételekről, követelményekről, további részletekről. A FIVOSZ-nak minden megyében van regionális vezetője, tehát a nem főváros közeli fiatalok rajtuk vagy a budapesti központon keresztül juthatnak információhoz.

Koós Hutás Katalin


Vissza