Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Az influenza ellen

Életmód

2004-10-01


Országos influenza-figyelőszolgálat működik október 18.-ától a háziorvosok és házi gyermekorvosok húsz százalékának bevonásával. Heti rendszerességgel jelenteniük kell a hozzájuk forduló betegek számának alakulását és azt, hogy korcsoportonként hányan jelentkeztek influenza-szerű tünetekkel. A figyelőszolgálatot az országos tisztiorvos rendelte el. Pest megyében a négyszáz felnőtt és 200 gyermek-háziorvos közül is kijelölte a tisztiorvosi szolgálat a jelentésre kötelezetteket.

Ha bárkinek hirtelen felfutó 38 C fokos, vagy annál magasabb láza van, ha ezzel egyidejűleg köhög, fáj a torka, légzési nehézségekre, végtagfájdalmakra, teljes elesettségre panaszkodik, nagy bizonyossággal megkapta az influenzát. Az ÁNTSZ november elején eljuttatja a háziorvosokhoz az influenza elleni védőoltás vakcináit, Pest megye ebben az évben 130 ezer adagot kap. Ez elegendőnek ígérkezik, hiszen a tavalyi hasonló mennyiségnek is csupán a 80 százaléka fogyott el. Térítésmentesen kérhetik az oltást többek között a krónikus betegségben szenvedők, a szociális otthonok és az öregek otthonainak, valamint az egészségügyi intézményeknek huzamos ideje ápolt lakói, és egészségi állapotuktól függetlenül a 60 felettiek. Gyerekeknek 3 éves kor alatt nem ajánlott az influenza elleni védőoltás, 3 és 12 év között fél adag azonban beadható. Az oltóanyag az A és B vírus ellen is több hónapig tartó jó védelmet nyújt, ha idejében beadják. A védettség azonban körülbelül két hét alatt alakul ki, tehát aki már megbetegedet, annak az oltás nem használ.

Mód van arra is, hogy az orvos receptre írja fel az oltóanyagot, erre a társadalombiztosítás körülbelül 50 százalékos támogatást ad. Az oktatási közellátási, rendészeti, közlekedési munkáltatók támogathatják is, hogy dolgozóik megkapják az oltást. Tekintettel arra, hogy az influenza szövődményei között igen gyakori a tüdőgyulladás, a veszélyeztetett korcsoport számára a vényre ez ellen is kapható oltóanyag.

Vissza