Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Karácsony és Szilveszter, néhány állatorvosi tanács az ünnepekre

Életmód

2004-12-01


Sokan nem is gondolnák milyen nagy a forgalom Karácsony táján az állatorvosi ügyeleteken. Ezekben a napokban sok tulajdonos kedvence hányásáról, hasmenéséről számol be.

Ilyen esetekben az első kérdés, hogy mit evett az állat, kapott-e más vagy több táplálékot, mint amit szokott, szemetesben turkált-e, utcán megehetett-e valamit? Általában kiderülnek a turpisságok: egy-egy beiglivég, nyers haldarab, csípős halászlé, éles pulykacsont. Szerencsés esetben egy-két nap alatt enyhülnek a tünetek, de a következő esetekben mindenképpen forduljunk állatorvoshoz: ha az állat sűrűn hány, hasmenése gyakori vagy pont ellenkezőleg, eredménytelenül próbál bélsarat üríteni, bélsara véres, vagy az állat púposít, és szinte alig enged a hasához nyúlni.
Hasmenésnél, enyhébb esetben, házilag egy-két napos szigorú diéta, és bolus adstringens tabletta szokott segíteni (gyógyszertárban vény nélkül kapható, 2-3x 1-3 tabletta adható az állat testméretétől függően). A béldiéta nyálkásra főzött rizsből, sovány húsból, reszelt sárgarépából áll. Tejet, zsíros eleséget, csontot ne adjunk. Hányáscsillapítók, különböző gyulladáscsökkentők, vagy amire a "szomszéd esküszik" szintén kerülendők.
    Az állatorvosi vizsgálat során alaposan átvizsgáljuk az állatot (fizikális vizsgálat), és amennyiben szükséges, kiegészítő vizsgálatokat végzünk, amelyek ilyen panaszok esetén bélsárvizsgálatból, ritkán vér illetve hasi röntgenvizsgálatból állnak. A pontos diagnózis felállítása után célzott kezelésben részesül az állat, amelyet legtöbbször a tulajdonos otthon folytat, tabletták, szirupok vagy por alakú készítmények segítségével. Ha ez nem lehetséges, mert az állat hány, visszarendeljük a beteget injekciós vagy infúziós kezelésre. Macskákat szintén gyakrabban rendelünk vissza, mivel az a tapasztalatunk, hogy sokszor nehézséget okoz a gyógyszerbeadás.
   A fenti tünetek és vizsgálatok alapján legtöbbször heveny vékonybélgyulladás, gyomorgyulladás, ritkábban vastagbélgyulladás vagy hasnyálmirigy gyulladás a diagnózis. E betegségek oka lehet a felvett táplálék nem megfelelő minősége vagy mennyisége, lehet vírusos eredetű, ritkábban bakteriális. Ennek megfelelően antibiotikumra sokszor nincsen szükség.
   Az ünnepek miatt még két dologra kell felhívni a tulajdonosok figyelmét: a macskák előszeretettel rágcsálják meg a karácsonyfára akasztott, színes, fényes szalagokat, ezüst szálakat, melyek szintén hányást, esetleg bélelzáródást okozhatnak. Próbáljuk, amennyire lehet, az ilyet elkerülni vagy a díszeket feljebb tenni.
  A másik gyakori probléma, a szilveszteri petárdázással kapcsolatos. Sok kutya ilyenkor pánikba esik, retteg, elszökik, felforgatja a lakást, amíg a tulajdonos nincs otthon. Még szilveszter előtt ajánlatos beszerezni és kipróbálni olyan nyugtatót, melyet az állatorvos ajánl.
  Végül engedjék meg, hogy áldott, békés ünnepeket és jó egészséget kívánjak.                            
Dr. Fenyves Ildikó állatorvos
(Klapka Állategészségügyi Központ)

Vissza