Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Az influenzáról

Életmód

2005-02-01


Kedves olvasóink novemberi számunkban olvashattak az influenza elleni védőoltásról. Mint kiderült, a védettség körülbelül két hét alatt alul ki, tehát aki már megbetegedett, annak nem használ az oltás; a három éven aluliaknak pedig nem is ajánlott. Nézzük hát, mi a teendő, ha valamilyen ok miatt nem kaphatunk oltást! Hogyan védekezhetünk, miként előzhetjük meg a bajt?

Az óvintézkedések közül az első, a célszerű öltözködés. A nyirkos, hideg, szeles időjárási viszonyoktól védő ruháink természetes anyagból készüljenek, és ne maradjon otthon a sapka sem. Ha a fejünket melegen tartjuk, felső légútjaink nagyobb biztonságban vannak. Így már nyugodtan sétálhatunk, mozoghatunk a friss levegőn, ezzel is erősítve ellenálló-képességünket.
Ne feledkezzünk meg a rendszeres szellőztetésről sem!
A következő lényeges pont a táplálkozás. A gabonaféléken, zöldségeken, gyümölcsökön, tejtermékéken és fehér húsokon alapuló helyes étrend erősíti immunrendszerünket. Ugyanez fordítva is igaz! Az egyoldalú, túl sok fehérlisztet, cukrot, zsírt, adalékanyagot tartalmazó, készételeket, gyorsételeket felhasználó táplálkozás aláássa egészségünket.                    
Igyunk bőségesen citrom- és grapefruitlével, mézzel elkevert vizet vagy gyógynövényteát. Megelőzésként ajánlatos a fertőzésveszélyes időkben C vitamint és immunerősítő szert fogyasztani. Rengeteg C vitamin van a bogyós gyümölcsökben, a kiviben, a káposzta- és citrusfélékben. Immunsejtjeink meghálálják a teljes őrlésű pékárukat, a hüvelyeseket, a dióféléket, a kölest, a halakat is.
Ha mindezek ellenére mégis kitörnének rajtunk az influenza kellemetlen tünetei - magas
láz, levertség, gyengeség, fej- és végtagfájdalom, felső légúti tünetek, stb. - maradjunk ágyban, mert így szövődménymentesen és hamarabb meggyógyulunk, és embertársainkat is védjük a fertőzés továbbterjedésétől.
A betegség leküzdésében segítőink a bíbor kasvirág (echinacea) kivonatát tartalmazó készítmények. Az echinacea az egyik legjobb immunerősítő, de felhasználhatunk még sok más gyógynövényt is a jobbulásunkhoz. Eukaliptuszt, kakukkfüvet inhaláláshoz; bodzát, hársfát, lándzsás útifüvet és kakukkfüvet teához; torokfájás ellen grapefruitmag cseppeket, köhögésre kakukkfű- vagy útifűszirupot, valamint pemetefű, majoránna vagy hagymahéj teát.
Légfertőtlenítésre párologtassunk illóolajat: eukaliptusz, kakukkfű, fenyő, levendula, citrom vagy ezek keveréke - amelyik tetszik. Orrdugulásra a tengervizes orrspray a legjobb.
Hirtelen felszökő magas lázzal és súlyos tünetekkel haladéktalanul forduljunk orvoshoz, valamint akkor is, ha a betegség egy hét után sem javul. Antibiotikumot csakis az orvos utasításai szerint szedjünk, de a kúra alatt és után feltétlenül fogyasszunk tejsavbaktérium-kapszulát is!                                                                                                             
dr. Szekeres Judit
életmód-tanácsadó


Vissza