Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A hajdani kántortanítóra emlékeztek

Ki-kicsoda > Budakeszi

2012-06-15


A Budakeszi Hagyományőrző Kör és Budakeszi német önkormányzata emlékkoncertet szervezett Edelmann Rezső, egykori kántortanító halálának 80. évfordulójára a budakeszi plébániatemplomban. Negyvennyolc évig, 1884-től 1932-ig lakott és tanított budakeszi legrégibb iskolaépületében, a Bagolyvárban.

A Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény Baráti Köre Egyesület és a városi önkormányzat által támogatott műsorban Enyedi Pál orgonaművész mellett Szabó Lőrinc orgonista, a templom kántora, a Hagyományőrző Asszoykórus, a Törökbálinti Kamarakórus és a Solymári Asszonykórus szerepelt.

Edelmann Rezső emlékére halála évében, 1932. június 5-én emléktáblát állított az általa alapított Lyra Dalkör és a Szent Cecília Vegyes Kar egykori lakhelye és munkahelye, a Bagolyvár falán, ahol a földszinten a kántortanítói lakás, az emeleti két helyiségben két fiúosztály kapott helyett.

Edelmann Rezső a tanítóképzőt 1875-ben Budapesten végezte. 1975-től 1884-ig Budaörsön tanított. Fiatal tanítóként érkezett a faluba Budaörsről. 1884-ben római katolikus vezető tanítóként és kántorként működött. Az iskola államosításakor, 1901-ben állami tanító, 1912-ben igazgatótanítóvá nevezték ki. 1922-ben nyugdíja vonult. A Gazdakör és az egyházközség jegyzője, a Lyra Dalkör elnöke volt. Több helyi egyesületnek volt a tagja, s amellett, hogy az iskolában tanított, az intézmény igazgatói posztját is betöltötte.

Koós Hutás Katalin


Vissza