Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Kutyahideg

Életmód

2005-02-01


Állatorvosi tanácsok télire

Idősödő kutyáknál tartósan hideg időjárás esetén súlyosbodhatnak a már meglévő mozgásszervi elváltozások olyannyira, hogy azok már feltűnnek a tulajdonosnak. Kezdetben hosszabb pihenés után nehezen kel fel a kutya, főleg a hátulsó testfél mozgatása tűnik nehézkesnek. Később egyre többet pihen, és emiatt könnyebben jelentkeznek légúti vagy húgyszervi meghűléses betegségek, esetleg a könyök-, vagy csípőtájékon felfekvések (kemény, vastag, szőrtelen bőrmegvastagodások).


Sokszor csak az tűnik fel, hogy az állat köhög, rekedten ugat, vagy gyakoribb és fájdalmas a vizeletürítés, mely tünetek mozgásszervi problémákra vezethető vissza. Állatoknál ugyanis rendkívül ritkán látunk, önmagában csak a hideg környezet hatására kialakuló megfázást vagy felfázást. Kivételt képeznek azon esetek, amikor az amúgy szobakutyák túl sokat tartózkodnak hidegben, vagy eszik a havat, jeges ételt, stb.
   Az ízületi bántalmak a nagytestű kutyafajtáknál általában korábbi életkorban jelentkeznek, és sokszor súlyosabb formában. Német juhász, dobermann, dog, rotweiler, kuvasz, és a ma nagyon divatos retrieverek, illetve ezek keverékei 7-8 év fölött különös figyelmet igényelnek. Még egy kutyafajta érdemel említést, a tacskó, illetve tacskó keverékek.  Bár kis testű, hosszú életű kutyák, de a porckorongsérv előfordulása terén első helyen állnak.
   Az ízületi bántalmak rendszerint megelőzhetők, de legalábbis késleltethetjük a panaszok jelentkezését. A gyakorlat sajnos azt mutatja, hogy télen a legtöbb kutya azért kerül végleges elaltatásra, mert már képtelen megmozdulni.

Mit tegyünk?

   A kerti kutya ólja álljon száraz, szélvédett helyen, a bejárati nyílásra erősítsünk vastag szőnyeget. Az ól ne legyen túl nagy, csak akkora, melyben kényelmesen meg tud fordulni az állat. A kutya irigy állat, két kutyának általában két ól szükséges.
   A vizes tálba -hogy ne fagyjon be- csipetnyi sót tehetünk, illetve az állat eleségét melegítsük meg, a száraz tápot meleg vízbe vagy levesbe áztassuk be.
   Tél előtt kérdezzük meg az állatorvost érdemesnek tart e megelőző jellegű röntgen vagy egyéb vizsgálatokat.
   Szinte hagyomány, hogy a kölyök állatok kálcium kiegészítést kapnak. Ez a nézet helytelen, nagytestű kutyák esetén sem ajánlott. A táplálék kiegészítők közül leginkább a különböző zöldkagyló kivonatokat ajánljuk.
   Az állat fájdalmát ma már számos készítménnyel tudjuk csillapítani, minimális mellékhatások mellett. Kérjék ki ebben az állatorvos véleményét, és kerüljék az emberi fájdalomcsillapítókat, legtöbbjük nem adható állatnak.
 Dr. Fenyves Ildikó állatorvos
Klapka Állategészségügyi Központ


Vissza