Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Kullancsfertőzések kutyákban

Életmód

2005-03-01


Egyre nagyobb az érdeklődés a kullancsok által terjesztett betegségek és az azok elleni védekezés iránt. Az érdeklődés „jogos”, hiszen a Budakeszin és környékén élők gyakran kirándulnak a közeli erdőkben. Sajnos bizonyított, hogy a kullancspopuláció és a fertőzött egyedek száma is nő.

A kullancsok különböző vírusos, bakteriális, és protozoonok okozta betegségek terjesztői lehetnek. A kullancsok tehát ezen betegségek ún. vektorai, és rendszerint szúrásukkor oltják be a kórokozókat az ember és az állatok szervezetébe.
A fertőződés azonban nem mindig „csípéssel” terjed.
A kutyatartók többségének ismeretlen, hogy az áldozat légutain és kötőhártyáján keresztül is fertőzhet a beszáradt kullancsürülék. Ez elsősorban a kullancsot eltávolító tulajdonos számára fontos, nem mindegy tehát, hogy milyen módon távolítjuk el és semmisítjük meg az állatok bőrén megkapaszkodó kullancsokat.
A vírusok okozta betegségek közül megemlítjük az agyhártyagyulladást, a baktérium okozza a Lyme-kórt, és a Babesiosist. Ezen közül a Lyme-kórnak és a Babesiosisnak van gyakorlatban jelentősége. Egyéb kullancsok okozta betegség kutyákon elvétve fordul elő.
Egyik betegség sem terjed kutyáról emberre vagy egyik kutyáról
a másikra.
Lássuk először a Babesiosist! Mi az, amit a kutyatartóknak célszerű tudni. A fertőzött kullancs megtapadását követően 1-3 hetes lappangási idő elteltével a klinikai tüneteket szinte mindig magas láz vezeti be. A kutya bágyadt, étvágytalan, és hamarosan feltűnővé válik a vizelet színe, amely egyre sötétebb, végül kávébarna színű lesz. Ilyenkor azonnal forduljunk állatorvoshoz. A betegség kimenetele szempontjából ugyanis rendkívűl fontos, hogy mikor kezdjük kezelni az állatot. A kórkép időben gyógyítható, de későn észlelve a panaszokat, vagy szövődményes esetekben elveszíthetjűk a beteget. A betegség megelőzhető egy injekcióval, a hátránya, hogy csak 4 hétig biztosít védettséget, és fájdalommal jár a beadása.
A kullancscsípés már régen feledésbe merülhet, amikor például ízületi gyulladás jelentkezik, sokszor az egyik, majd a másik végtagon. A kutyák lázas állapota, sántasága, esetleg szívtünetek jelentkezése esetén mindenképpen kizárandó a Lyme-kór. Az emberi fertőzéseknél tipikus bőrpír ritkán jelentkezik. A kórjelzés nehéz, csak megfelelő laboratóriumi háttérrel igazolható a fertőzés, és hosszú antibiotikus kezelés után várható a gyógyulás. Megelőzésre évente ismételt oltás áll rendelkezésre, ez fájdalommentesen beadatható a kutyának.
Befejezésül a kullancs eltávolításának a módjáról. A kullancsot ne tekergessük, és ne fogjuk meg kézzel. Olajjal, parfümmel nem szabad bekenni,
ilyenkor a parazita légzőnyílása „eltömődik”, és a fulladozó kullancs a fertőző anyagait a gazdaállatba öklendezi. Célszerű a bőrhöz legközelebb eső részt csipeszszel megfogni és addig csavarni, amíg el nem engedi a bőrt. Rendszerint 1-2 csavarás elég, mindegy, hogy milyen irányban tesszük ezt. Ilyen csipesz beszerezhető rendelőnkben, de kapható a Dr. Kapiller Zoltán kiváló állatorvos kolléga által kifejlesztett kullancseltávolító kanál is.  Végül az ő nemrégen megjelent könyvét ajánlom mindazoknak, akik a téma iránt mélyebben érdeklődnek. A könyv címe Kullancsok és zoonosisok, B +V kiadó 2001.                          Dr. Fenyves Ildikó
Klapka Állategészségügyi Központ
e-mail: allatorvos@invitel.hu


Vissza