Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Tavaszi fáradtság? – Megtisztulás!

Életmód

2005-03-01


Nagyböjt kezdetén az élő szervezetekben meglévő nedvek keringése beindul. Ilyenkor szinte tálcán kínálja a természet a tisztulás, a tél folyamán felgyűjtött és a helytelen táplálkozási szokások miatt lerakódott salakanyagok hatékonyabb kiürítésének lehetőségét. Amikor megérintenek a tél végi Nap első sugarai, lelkünk hosszú téli álmából ébredezni kezd. Kívül ugyan még nem jött el az idő az aktív cselekvésre, a fák is rügyeikbe rejtik az életet, ugyanígy nekünk is teljes lényünkkel arra kell összpontosítanunk, hogy saját bensőnkre figyeljünk, és felkészüljünk a nagy megtisztulást követő (külső jegyekben is megmutatkozó) átváltozásra, amit a keresztény kultúrkör a Húsvétban testesít meg.

– Ilyenkor, ha belenézünk a tükörbe, saját szemünkkel is láthatjuk, hogy milyen nagy szükségünk van egy igazi belső nagytakarításra: gondolatainkkal való számvetésre, elgépiesedett szokásaink lélekkel való megtöltésére, életmódunk felülvizsgálatára, egyszóval lelkünk-testünk felfrissítésére. A megtisztulás érdekében több évezredes bevált módszer a böjt. Vannak mélyrehatóbb, és kevésbé mélyreható, vagy úgynevezett részleges böjtök. Egy azonban biztos, hogy immunrendszerünk legnagyobb része a vastagbélben van, így minden betegségben kimutatható az összefüggés a táplálkozással. Az ayurvédikus orvoslás szerint a belekben lakik a tűz, ami adja az energiát az élethez, ezért az ősi keleten mindig nagyon odafigyeltek a hasi részek állapotára, különféle mozgásokkal, tánccal segítették az itt lévő szervek a működését – mondja Kozinszky Éva a Budakeszin működő natúrabolt vezetője. Éva persze nem csak a bolt, hanem számtalan ide betévedő ember vezetője, tanácsadója is, hiszen sokan keresik őt praktikákért nap mint nap.  – Ilyenkor tél végén milyen problémákkal keresik fel legtöbbször?
– A problémák zöme összefügg a szervezet elszennyeződésével: mint a hajhullás, vagy az emésztési problémák, miatti puffadás, székrekedés, az állandó fáradtság, feszültség, ingerlékenység, türelmetlenség, hangulati nyomottság, súlyosabb esetben depresszió, izületi gyulladás, fejfájás, álmatlanság, bőrproblémák, ekcéma, vagy másfajta viszkető kiütések, fiatalabbaknál a cellulitisz, idősebbeknél az ödémásodás, a vér- és nyirokkeringési problémák.
– Hogyan tud ezen segíteni a természetgyógyász?
– Az én filozófiám, hogy inkább kevesebb emberrel foglalkozom teljes lelkemmel, tudásommal, nehogy mindketten kudarcot éljünk át. Minden egyes embernél külön meg kell vizsgálni az okokat, megismerni az illető személyiségét, hiszen éppen ebben rejlik a természetes gyógymódok lényege és hatékonysága. Létezik egy nagy és rendkívül szerteágazó tünetegyüttes, amelynek egyik jellemzője, hogy az ember már nem csak tavasszal fáradt, hanem egész évben évszaktól függetlenül is. E mögött a tünet mögött már nem csak a megszokott „vitaminhiány” kissé felületes oka rejlik. A futószalagra állt hagyományos orvoslás sokszor ezekkel az egy időben fellépő problémákkal nem, vagy sokszor csak időlegesen tud megbirkózni, a panaszok újra és újra visszatérnek: ennek a tünetegyüttesnek a neve az immár népbetegségszámba menő, különféle gombák okozta állapotromlás. Mivel a panaszokat legtöbbször a candida törzs különböző válfajai okozzák, ezért hívják ezt a betegséget candidiázisnak. De erről talán majd máskor.
Galgóczy Zsuzsa


Vissza