Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Faültetés a Parkban

Építészet

2004-11-01


Az Egyesületek Szövetsége, melyet hat civilszervezet - a Szépítő Egyesület, a Hagyományőrző Kör, a Székelykör, a Kárpátaljai Szövetség, a Vállalkozók Egyesülete és a Széchenyi Baráti Kör hozott létre, már az alapítás évében két „nagy fába vágta a fejszéjét”. Elsőként a Szépítő Egyesület által tulajdonba kapott Egyesületek Házát újítottuk fel. A munkák nyomán a ház kívülről megszépült, nem ázik be a tető és a szinte használhatatlanságig lepusztult helyiségek is lassan fontos programoknak adhatnak helyet. A munkákat kellő időben, nagyrészt még nyáron el lehetett végezni, hiszen a szükséges pénzt a Szövetség tagjai - az önkormányzati támogatás reményében - megelőlegezték, és „kétkezi” adománnyal is bőven járultak hozzá a sikerhez.

A Szövetség másik „nagy fája” a Park megújítása. Hogy tudjuk mit, hol, hogyan és mikor kell elvégezni, tervre, revitalizációs kerttervre van szükség. A Szépítő Egyesület kezdeményezésére és a Szövetség támogatásával ez a folyamat megindult, a tervek a Corvinus Egyetem táj- és kertépítész hallgatóinak közreműködésével 2005. tavaszára elkészülnek. A közel 1,5 hektáros terület megújítása jelentős költségekkel jár, a kivitelezés ezért várhatóan ütemezve történik titkon remélve, hogy 1-2 év távlatában valamely pályázati ablakon is kopogtathatunk e tervvel.
Zászlóbontásként már idén ősszel faültetést kezdeményeztünk. Felhívásunkra mintegy 15 darab előnevelt fa és a szükséges segédanyagok beszerzéséhez elegendő adomány gyűlt össze néhány hét alatt. A megvásárolt fákat a Szövetség, a felhívásra jelentkező más civilszervezetek tagjai és magánszemélyek közreműködésével október 30-án ültettük el.
Az adományozókon kívül nagy segítséget nyújtottak még:
A Míves Kertépítő Kft. az ültetőgödrök kiásásával; Mándoki János és Tamás a talajjavító anyag (trágya) adományozásával; az Erdért Rt. a támrudak árából adott kedvezménnyel; a Stulwerk Kft. a fák szállításával; Bechtold Gábor és Raffai János szaktanáccsal és a munkák koordinálásával, Nádas Anna a "vendéglátás" előkészítésével. Köszönjük!
S ezúton mégegyszer megköszönjük minden résztvevő adományát, támogatását, segítségét!
A tél a tervezésé, a munkát tavasszal folytatjuk!

Egyesületek Szövetsége


Vissza