Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A kis- és középvállalkozások negyede fejlesztést tervez

Gazdasági rovat

2012-07-17


Az OTP KKV Konjunktúra Index szerint fél év alatt 27%-ról 33%-ra nőtt azoknak a kkv-knak az aránya, amelyek a következő félévben bővítenének. A cégek negyede kifejezetten technológiai jellegű fejlesztést tervez, amelyben kulcskérdés a bankhitel. Az OTP Mikro- és Kisvállalati igazgatóságának vezetője a pénzintézet nevében cáfolta, hogy egyre nehezebb bankhitelhez jutnia a vállalkozásoknak.

Csonka Tibor kiemelte, az OTP Bank 2012. első negyedévében másfélszer több új hitelszerződést kötött, mint egy évvel korábban.

A magyar gazdaság növekedése szempontjából is kulcskérdés, hogy ezek a vállalkozások hitelhez jussanak, hiszen a technológiai fejlesztést tervező cégek több mint fele (54%-a) ezt bankhitelből szeretné majd megvalósítani. A hitellehetőségek jelentőségét mutatja az is, hogy a válaszadók értékelése szerint a beruházásokat ma közepes mértékben hátráltatják a finanszírozási nehézségek, ugyanakkor legnagyobb mértékben a bizonytalan jövőt jelölték meg a válaszadók.
 
A cégvezetők számára kiszámíthatatlan makrogazdasági folyamatokat jól illusztrálja, hogy jelentősek a félelmek az euró-forint árfolyamának alakulásától. A válaszadók relatív többsége, 44%-a, 300-319 forintos átlagos euro-árfolyamot valószínűsít a következő félévre, 22%-uk számít 320-339 forintos, további 7%-uk pedig ennél is magasabb euró-árfolyamot vár. Ezzel szemben 24% szerint az euró-zóna közös fizetőeszközének ára 280-299 forint lesz, míg 3% ennél is nagyobb mértékű forinterősödésre számít. A forint árfolyamának változása a vizsgált vállalatok négyötödét érinti.

A kutatás eredményeivel kapcsolatban Csonka Tibor ügyvezető igazgató  hangsúlyozta: „A mérések is jól mutatják a bankok hitelezési tevékenységének jelentőségét. Az OTP Bank tisztában van az ezzel járó felelősséggel, így nem csak forrás, hanem szándék is van a vállalkozások működési nehézségeinek áthidalására, de az új beruházások finanszírozására is. Az ügyvezető igazgató elmondta: tavasszal és nyár elején az elmúlt őszhöz hasonlóan, az OTP Bank 13 ezer vállalkozást keresett meg ajánlataival. A 3 és 25 millió forint közötti, konkrét összeget is megjelölő folyószámlahitel-ajánlat révén a vállalkozások pontos képet kaphatnak a hitellehetőségeikről. Hozzátette: a vállalkozások hitelhez jutását segíti az is, hogy az ügyintézés egyszerűsítésével egy hiánytalanul benyújtott hitelkérelmet az OTP Bank ma már átlagosan 5 munkanap alatt bírál el. Csonka Tibor további segítségként említette, hogy költséget is megtakaríthattak azok a cégek, amelyek  június 30-ig új számlacsomagot nyitottak, hiszen nekik a számlavezetési havidíjat fél éven keresztül nem számítja fel a pénzintézet. Az OTP Bank a díjelengedés mellett olyan speciális csomagokkal is (Patika, Könyvelői, vagy éppen Jog-Ász számlacsomag) próbálja számlanyitásra ösztönözni a vállalkozásokat, amelyek  tevékenységükhöz  és  pénzkezelési szokásaikhoz is igazodnak.

Módszertan
A kis- és közép vállalatok körében végzett konjunktúra felmérést reprezentatív mintán, 700 cég vezetőjének válaszai alapján az OTP Bank megbízásából a Policy Agenda készítette. A megkérdezés 2012. március 9-21. között zajlott on-line vállalati panelen keresztül.


Vissza