Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Pozitív visszajelzés

Olvasói levelek

2012-08-26


Már a múlt évben is gondoltam rá, hogy írok a Sziget-fesztivál szervezőinek, de ez sajnálatos módon elmaradt. Idén azonban bebizonyosodott, hogy nem egyedi esetről beszélhetünk: a Sziget-fesztivál öregbíti a hagyományos magyar vendégszeretetről alkotott véleményt az ott tapasztal kiváló szervezéssel, segítőkészséggel.

A Sziget-fesztivál igen tisztelt Szervezői!

Húszegynéhány éve élünk Németországban, miután Budapestről emigráltunk (finoman fogalmazva). Az eltelt időben hullámzott itt a hangulat körülöttünk. Eleinte, amikor még erősen élt a nyugat-németekben a balatoni német-német találkozóhely, az olcsó és kellemes turistacél élménye, miránk, magyarokra, úgymond felnéztek. Amióta elszaporodtak az otthonról szóló negatív hírek (nem mennék most bele, hogy mennyire manipulált módon), amelyek befolyásolták a felületes újságolvasó és tévénéző véleményét, a helyzetünk fokozatosan romlott. Legtöbbször magyarázkodnunk kell, hogy mi van Magyarországon, milyen is a reális helyzet.

Az ország és mi egymásra vagyunk utalva: a mi viselkedésünk, itteni hozzáállásunk, alkalmazkodásunk, lakó- és munkahelyi beilleszkedésünk szerint vonnak le következtetéseket Magyarországról Áhá! - Ilyenek a magyarok! - felkiáltással, miközben mi is a bőrünkön érezzük annak hatását, hogy milyenek az otthoni állapotok, vagy miként alakul a közvélemény Magyarországról. Bár sok honfitársunk nem érti, mit törődünk mi az otthon történtekkel, hiszen már régen nem ott élünk, de az előzőekből kiderül, hogy ez nekünk egyáltalán nem mindegy.

Múlt évben tősgyökeres német szomszédaink, ki tudja milyen indíttatásból, Budapestre, a Sziget-fesztiválra látogattak. Bejárták már a fél világot, de "Keletet", közelebbről Magyarországot még nem ismerték. Indulásuk előtt, amennyire tudtunk, segítettünk nekik térképekkel, útikönyvekkel, jó tanácsokkal, de azért izgultunk, hogy milyen véleménnyel térnek vissza. Aggodalmunk alaptalan volt, mert boldogan mesélték élményeiket, mutatták a felvételeiket. Pozitív élményeikre támaszkodva idén újra elmentek Budapestre, és ha lehet most még lelkesebb hívei a fesztiválnak, Budapestnek és általában a magyaroknak. Bár régóta ismerjük egymást, mégis most sokat nőttünk a szemükben, pedig mi az égvilágon semmit sem tettük. Mindent Önöknek köszönhetünk és annak a sok-sok névtelen embernek, akik az ott-tartózkodásuk alatt velük kapcsolatba kerültek.

Csak néhány vélemény a teljesség igénye nélkül, összehasonlítva az itteni egyik legnagyobb dél-német szabadtéri rendezvénnyel, a "Das Fest"-tel:
- a zavartalan közlekedés: kilométer hosszú HÉV-szerelvények az itteni néhány villamossal szemben
- a terület és a mellékhelységek tisztasága, kulturáltan lehetett kezet mosni
- az ételeket lemérték, annyit fizettek, amennyit fogyasztottak, nem próbálták átverni őket
- a hibátlan szervezés
- a kiváló műsorok… és még lehetne sorolni.

Az élményeiket egymás szavába vágva mesélték és nem is a történetek, hanem a csillogó szemeik, amik leginkább megfogtak bennünket. Büszkék voltunk Önökre és mindazokra, akik segítőkészségükkel öregbítették a magyarok hírnevét. Gratulálunk!

Üdvözlettel

Albrecht György
Marie-Alexandra-Str. 6
76135 Karlsruhe
albrecht.georg@gmx.de


Vissza