Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Budakeszin és Nagykovácsiban is jár a Fekete Madonna

Közélet > Nagykovácsi

2012-09-06


A lengyelországi Jasna Gora magyar alapítású pálos monostorában a czêstochowai Fekete Madonna ikonja előtt tettek fogadalmat annak a tizenhét európai és ázsiai országnak a képviselői, akik elhatározták: a Csendes-óceántól az Atlanti-óceánig indítanak zarándoklatot az élet örömhíre terjesztése és védelme szándékával. - tájékoztatta lapunkat dr. Téglásy Imre, a pátyi szervező.

A magyar történelmi vonatkozásokban is gazdag kegykép másolatával indult életvédő zarándoklat június 14-én Vlagyivosztokban kezdődött. A Csendes-óceántól az Atlanti-óceánig ívelő úton a kegykép az egyháztörténetben sosem jegyzett távolságot ölel át. A potugáliai Fatimáig tartó vándorolással az ősi ikon, melynek bizánci stílusban készült eredetije a művészettörténészek szerint a VI. és IX. század idejéből való, tizennyolcezer kilométert utazik majd. Szibérián át Kazakisztán, Fehér-Oroszország, Lettország és Litvánia után Lengyelország felé tartva, huszonhárom ország érintése után a kelet-szlovákiai Lutináról érkezik Magyarországra szeptember 8-án.

Az első magyar állomás Olaszliszka, majd Máriapócs és Debrecen következik. Szeptember 9-én Beregszászról indulva 12-én érkeznek Csíksomlyóra, 13-án Kolozsváron, Nagyváradon és Temesváron át Magyarkanizsa - Szeged - Pécs - Kaposvár útvonalon haladnak az Alfa Szövetség és a zarándoklathoz csatlakozó szerzetesrendek, plébániák, iskolák és más egyházi, világi szervezetek, intézmények képviselői, hogy 13-án 20 órakor Budakeszin fogadják a plébániatemplomban, ahol Szilágyi Szabolcs tart liturgiát. 14-én reggel 7-kor a Prohászka gimnázium diákjai az iskolába kísérik a kegyképet, ahol fél nyolckor szentmisét tartanak az iskola aulájában a tiszteletére. A gimnázium diákjai kísérik a Budakeszi úti ősi pálos kolostor romjaihoz, ahol 10 órakor Székely János püspök celebrálásával szintén szentmisével tisztelegnek előtte. Az Országos Mindszenty Zarándoklat keretében 15-én, szombaton a Városmajorból a máriaremetei kegytemplomba és Nagykovácsiba tart a kegykép. Szeptember 15-én Veszprém, 16-án Szombathely és Zalaegerszeg fogadja a zarándokokat, hogy még aznap Muraszombaton (Szlovénia) a szlovén életvédők vegyék át a zarándok Madonnát.

Az eredetivel azonos technikával készült kegykép 24 karátos aranykeretben lévő másolata Szlovéniából Horvátország, Olaszország, Ausztria, Lichtenstein, Svájc, Németország, Belgium, Nagy-Britannia, Írország, Franciaország, Spanyolország útjain szentestére érkezik Fatimába.

Nekünk, magyaroknak különleges értékű „hungaricum”, hogy az ikonon ábrázolt Szűzanya, Magyarország és a Világ Védasszonyának (Patrona Hungariae et Mundi) palástját a magyar királyok címerképéből való liliomok díszítik. Jó tudni, hogy magyarok (pálos szerzetesek) voltak azok is, akik a ma már csak romokban meglévő szentlőrinci anyaházból 1382-ben a lengyelországi „Fényes Hegyre” települve új monostort építettek, majd a tatárok felett aratott győzelmet követően 1474-től buzgón őrizték az Opolei László orosz herceg által nekik ajándékozott kegyképet.

A Kárpát-medencei, háromezer kilométeres, magyar hívőket megszólító útvonalat szervezők - az Alfa Szövetség és a Ferences Világi Rend - kérik az Istenanyát tisztelő híveket, az iskolákat és a plébániákat: mielőbb jelezzék, ha akár díszkísérettel fogadnák, akár szentmise keretében üdvözölnék vagy bármely más felajánlással fogadnák Magyarország Védasszonyát. A szervezők felkérik az összes, Mária nevet viselő, kereszténységét ezzel is hirdető honfitársukat, jelentkezzenek védnöknek az életvédő zarándoklat imádsággal és szeretetszolgálati munkával történő támogatására.

Kapcsolattartó dr. Téglásy Imre (Páty), villámposta: alfateglasy@t-email.hu, telefon: +36 30 9226775 és

Komáromi János villámposta: komaromim@freemail.hu telefon: +36 20 350 2171 

A zarándoklat magyarországi útvonalának támogatói adójóváírásra jogosító adományukat „Patrona Hungariae” elnevezéssel az alábbi számlaszámra küldhetik:

OTP 11702036-20642239-00000000
Swift code: OTPVHUHB

További tájékoztatás olvasható (angolul, lengyelül és litvánul) az alábbi honlapon: http://www.fromoceantoocean.org/


Vissza