Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Munka kisgyermekkel - regisztráció szeptember 30-ig

Gazdasági rovat

2012-09-11


Az Új Széchenyi Tervben meghirdetett program 2012. szeptember 1. és 2014. április 30. között zajlik csak a közép-magyarországi régióban. Munkaközvetítéssel, képzéssel segítenek megoldani a jelentkezők rugalmas foglalkoztatását. Szeptember 30-ig jelentkezhetnek az érdekelt szülők és munkaadók a program honlapján. A jelöltek minimum hathavi munkaviszonyra számíthatnak.

Magyarországon komoly gazdasági és társadalmi  problémát jelent az alacsony munkaerő-piaci aktivitás. E tekintetben az Európai Unión belül hazánk – Málta után - az utolsó helyen áll, a nem dolgozók jelentős részét pedig a kisgyermekes szülők alkotják, akiknek a gondjait az atipikus foglalkoztatási megoldások nagyban segítenék (távmunka, rész- vagy rugalmas munkaidő). Az Európai Unió országaiban az atipikus foglalkoztatási forma aránya lényegesen magasabb, mint hazánkban.

A Munka kisgyermekkel program célja, hogy a munkavállalói és a munkaadói oldal összekapcsolásával egyéni megoldásokat nyújtson a kisgyermekes szülők munkavállalásának segítésére.

A program egyelőre Közép-Magyarországra korlátozódik. Szeptember 30-ig jelentkezhetnek a programban érdekelt kismamák, kispapák és vállalatok. A regisztráltak közül 200 olyan szülőt választanak ki, akinek a személyiségfejlesztő tréningjeit, képzéseit támogatják. Közülük a program második részében száz szülőnek minimum féléves atipikus (részmunkaidős vagy távmunka) állást is szereznek.

A munkáltatók a program szervezői szerint azért érdekeltek a részvételben, mert a munkavállalóiknak nyújtott bizalom miatt lojálisabb alkalmazottakat kapnak, a betanítást sem kell vállalniuk és társadalmi felelősséget vállalnak. Nem elhanyagolható szempont, hogy a kisgyermekeket nevelő felnőttekben olyan képességek alakulnak ki, amely egy munkaadó számára jól hasznosítható: ilyen a kiemelkedő problémamegoldó képesség, az empátia, a kiváló időbeosztás és a teljesítménykényszer.

A program kiemelt támogatója a Magyar Telekom, ahol a kisgyermekesek visszavételi aránya a Magyarországon átlagosnak számító húsz százalékhoz képest hetvennégy százalék.

A jelentkezéseket 2012. szeptember 30-ig fogadják a honlapon keresztül (www.munkakisgyermekkel.hu).

Koós Hutás Katalin


Vissza