Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Trafiktörvény - helyi árusok kerestetnek

Gazdasági rovat

2012-09-12


Tegnap megszavazta az országyűlés a trafiktörvényt, amely állami monopóliummá teszi a dohánytermékek árusítását, melyet az állam a november 15-ig benyújtható pályázatok útján akár húsz évre is koncesszióba ad. A pályázatokon előnyt élveznek a családi vállalkozások, a mozgáskorlátozottak és a legalább három hónapja állástalanok.

2010-ben 20.470 ember halt meg Magyarországon dohányzás következtében, ami az összes halálozás egyhatodát (16%) tette ki. Férfiaknál az összes halálozás közel negyede (23%), nőknél a tizede (9%) volt a dohányzás következménye. Kormányzati cél a dohányzás okozta népegészségügyi katasztrófahelyzet megelőzése. A nemdohányzók védelmét biztosító törvényi szigorítások után logikus lépés volt a fiatalkori dohányzás visszaszorításáról is törvényt alkotni. A fiatalkorúak védelme különös hangsúlyt érdemel, hiszen Magyarországon nemcsak a szabad belátás, de a dohánytermékekhez való hozzáférhetőség, a körülmények és a környezet is szerepet játszhat abban, hogy dohányoznak-e.

A jogszabály nem csak a dohányzók számának csökkentését segíti elő, de több ezer családnak biztosít majd munkát és megélhetést a trafikokban.

A törvénymódosítás 45 ezerről hétezerre csökkenti az árusító helyek számát. A benzinkutakon sem lehet majd cigarettát kapni, de az árusításra jogosult üzletekben is a többi terméktől csak elkülönülten tartható és értékesíthető. Azokon a kistelepüléseken, ahol nincs pályázó, az állam mozgóboltban árul majd dohánytermékeket. A koncessziós jogosultság maximális idejét harmincról húsz évre csökkentették, az egy kézben tartható üzletek számát pedig kilencről ötre. A koncessziós pályázatok határidejét szeptember végéről november 15-ig hosszabbították meg.

A törvény a tervezettnél hat hónappal később, 2013. július 1-jétől lép hatályba.

Koós Hutás Katalin 


Vissza