Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A HÓNAP RECEPTJE

Pinceszer

2005-03-01


Laskagomba-saláta böjti napokra

 


Hozzávalók:  
20 dkg laskagomba
2 csomag újhagyma
1 db kígyóuborka
10 dkg paradicsom
5 dkg pörkölt mandula
1 dl olívaolaj
Morzsolt bazsalikom
0, 5 dl száraz fehérbor
1 mokkáskanál almaecet

Õrölt bors
A gombát alaposan megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk. A paradicsomot, uborkát felkockázzuk, az újhagymát felkarikázzuk. Az olívaolajat elkeverjük az almaecettel, borral, sóval, orölt borssal, morzsolt bazsalikommal. Ebbe lazán belekeverjük a paradicsomot, uborkát, újhagymát és a pörkölt mandulát. Egy órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Ezután tálaljuk.


A Menczinger Borház szederkényi chardonnay-ját ajánljuk hozzá.  (20-9439-076,menczi@axelero.hu,  www.menczinger-borhaz.hu)
A chardonnay Burgundiából származó, kemény karakterű, élénk, elegáns bort adó fajta, amelyben reduktív készítésmódnál ízében zöldalmára, dinnyére emlékeztető gyümölcsös aromákat fedezhetünk fel. Testesebb borait érdemes rövidebb-hosszabb ideig barrique-ban is érlelni, a pörkölt tölgy aromái szépen harmonizálnak a bor zamatával.
A budakeszi Menczinger-család dél-dunántúli, szederkényi chardonnay-ja a viharos történelmű, de napfényes hegyoldalakkal bíró mohácsi lejtőkön kezdte életét, hogy itt, a budakeszi tél-tavaszban fejezze be pályafutását. Menczinger Tibor chardonnay-ja nagyon jó, szinte hibátlan bor, világos aranyszalma színnel, gyümölcsös illattal, enyhe kis szénsavval. Könnyű ital, mely grillezett, füstölt halakhoz vagy tejszínes mártásokkal ékes hal vagy csirkefogásokhoz kitűnő, de ezeket majd csak a böjti napok elmúltával próbáljuk ki. Addig laskagomba-saláta mellett ismerkedjünk értékeivel.


Vissza