Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Kiírták a Széll Kálmán téri tervpályázatot

Építészet

2012-09-20


A Széll Kálmán tér felújítása a főváros és a BKK egyik kiemelt, közös projektje. A pályázatok benyújtási határideje november 13., a zsűri december 11-ig bírálja el a beérkezett pályaműveket.

A tér felújítására közel 2,8 milliárd forint áll rendelkezésre az állami, fővárosi források, valamint a teret érintő budai fonódó villamos uniós forrásainak felhasználásával, a BKK közleménye szerint.

A projekt részeként átépítik a tér északnyugati sarkában található közúti csomópontot, az autóbusz-végállomásokat és a villamosmegállókat. Új mozgólépcsőt és liftet építenek a Várfok utcai autóbuszmegállók irányába. A kerékpárosok számára minden irányban átjárhatóvá teszik a teret.
Egységes arculatot és nagyobb zöldfelületeket alakítanak ki.

A tervpályázat nyertesének a térátépítés koncepcióját kell meghatároznia a rendelkezésre álló források figyelembe vételével. A pályázatok bírálatát a Finta Sándor fővárosi főépítész elnökletével és Vitézy Dávid BKK vezérigazgató részvételével működő – az érintett kerületek, az építész kamarák és egyéb szakértői szervezetek által delegált személyekből álló – bírálóbizottság végzi. A pályaművek díjazására és megvételére bruttó 22 000 000 (huszonkét millió) forint áll a bírálóbizottság rendelkezésére.

A tervpályázaton nyertes tervező készítheti el a tér részletes engedélyezési és kiviteli terveit. Az építészeti és a Főmterv által készített közlekedési tervek együttes leszállítása 2013 végén várható az engedélyek és hozzájárulások kiadásától függően. 2014-ig megkezdődhet a tér átépítése.

Kapcsolódó cikkeink:
Visszakapta régi nevét a Moszkva tér - 2011-04-30
Mától Széll Kálmán a Moszkva tér - 2011-05-12
A Moszkva térnek nem csak a nevét adják vissza - 2011-07-06
A Széll Kálmán térre vezetik a fogaskerekűt - 2011-08-31


Vissza