Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Hatodik lett a magyar csapat Madridban

Építészet

2012-10-05


A Solar Decathlon Europe nemzetközi diákversenyen a Budapesti Műszaki Egyetem közel ötvenfős csapata - köztük Buda környéki résztvevőkkel - a húsz döntős között szeptember második felében Madridban versenyeztette azt az innovatív, kizárólag napenergiával működő házat, az Odoo-t, amelyet a diákok maguk terveztek és építettek, s ahol alkalmazták és bemutatják építészeti és technikai újításaikat.

Tíz versenyszámban az értékelések napról napra zajlottak, míg a végső eredményhirdetésre szeptember 29-30-án került sor Madridban. A tízpróba összesítése után az első, francia CANOPEA, a második, spanyol PATIO 2.12 és a harmadik, olasz Med in Italy, valamint két német versenyző után a magyar Odoo a hatodik lett. A kezdeti 40-50 jelölt közül sikeresen pályázott 20 csapatból a hatodik legjobbak egy nemzetközi versenyen az első próbálkozásra.

"Győztünk, mert ott is nyertünk, ahol nem. Illedelmesen fejet hajtunk a zsűri előtt, és itt is győztünk, mert megtanultuk elfogadni, hogy időnként akkor sem sikerül, ha mi minden tőlünk telhetőt beleraktunk." - nyilatkozták a projekt részleteit bemutató blogjukon.

De nézzük az eredményeket a tíz versenypróba szerinti bontásban!

1.Építészet
Az alapvetően sűrűbb, vertikálisan terjeszkedő városi beépítésre vonatkozó ötlettel a francia CANOPEA nyert, őket az aacheni német csapat és a Med in Italy olasz ház követte, az Odooprojectnek a nyolcadik helyet osztották.

2. Mérnöki és szerkezeti megoldások
Itt ezüstérmesek lettek, és csupán három pontocskával maradtak le a győztes német csapat mögött! A ház szállíthatósága, az épületszerkezeti különlegességek, a gépészeti és villamossági innovációk együtt olyan kompaktul működő rendszert alkotnak, amely annyira lenyűgözte a zsűrit, hogy megítélte a második helyet.

3. Energiahatékonyság
A cél nem az, hogy minél több áramot termeljünk, hanem hogy a fogyasztást csökkentsük, s az automatizációs rendszer mindig képes legyen kiválasztani, hogy mikor melyik rendszer lépjen működésbe és álljon le. Holtversenyben harmadikok lettek a német ECOLAR házzal.

4. Elektromosenergia-mérleg
A házban elhelyezett mérőműszerekkel mérték a termelés és fogyasztás időbeni korrelációját, a ház elektromos önellátását és az egységnyi alapterületre vonatkoztatott fogyasztást. A tervezés egy éves periódusa alatt még máshogy szólt az a szabály, ami alapján mindezt értékelik, mint a verseny első napján. Így szomorúan vették tudomásul, hogy ebben a kategóriában csak a 14. helyen végeztek.

5. Komfort kondíciók
A gondos levegőfelügyelet (hőmérséklet, páratartalom, CO2 koncentráció, hangszigetelés folyamatos mérése két héten keresztül ebben a versenyszámban a második helyezést hozta a csapatnak.

6. Funkcionalitás
A verseny két hete alatt naponta különböző háztartási berendezéseket kellett használniuk. Például el kellett indítani egy mosásprogramot 6 darab etalontörölközővel, a mosás során a víz hőmérséklete el kellett érje a 40 fokot, majd a törölközőket meg kellett szárítani és végül a száraz törölközők tömegét lemérték, így igazolandó, hogy nem maradt benne nedvesség. A versenyszám sikere a számtalan háztartási berendezés működésétől is függ. Itt a 11. helyen végeztek.

7. Kommunikáció
A Solar Decathlon verseny egyik fő célkitűzése a fenntarthatóság mint téma népszerűsítése, a figyelemfelhívás a megújuló energiaforrások használatára. Az Odooproject a 11. helyen végzett.

8. Iparosíthatóság és piacképesség
"Õszintén be kell ismernünk, hogy ebben a versenypontban mi sem nagyon bíztunk a győzelmünkben. A zsűrinek azt kellett volna elfogadnia és értékelnie, hogy a mi házunk nem így, ebben a kész formájában szerelhető be fröccsöntő sablonként egy szériagyártó gépbe, hanem a sok-sok kisebb-nagyobb részmegoldást lehetne könnyedén átemelni és beilleszteni a nálunk sokkal inkább jellemzőbb egyedi tervezésű házakba. A győztes német csapat, az ECOLAR, de különösen a második helyezett franciák „Canopea” nevű háza ennek a versenypontnak a szempontjából tényleg remek megoldás, de mivel nálunk nem kifejezetten népszerű az előregyártott elemekből, modulszerűen, akár 8-10 emelet magasságúra is építhető ház, ezért mi igyekeztünk valami olyasmit tervezni, ami a hazai viszonyok között is működőképes lehet. Sajnos az érvelésünk nem győzte meg a zsűrit, így ebben a versenypontban nekünk csak a 11. hely jutott."- áll a beszámolóban.

9. Innováció
E kategória a 7. helyet hozta.

10. Fenntarthatóság
A zsűri számára a közös gondolkodás, a figyelemfelhívás fontosságát emelték ki, remélvem hogy a projekt a hazai mérnökképzésben már elindít változásokat, hogy minél többen keresgéljék azokat az utakat, amik a fenntarthatóbb építési technológiák felfedezéséhez vezetnek. Az okleveles (különdíjas) 5. hely lett az eredmény.

Különdíat kapott még a belsőépítészet és a világítás.

Megérdemelt siker

A magyar Odoo terv eredetien ötvözi a hagyományos életformát, a legkorszerűbb technikai fejlesztéssel (nyári/téli életforma terei). A passzív hűtési rendszer, amit a diákok kifejlesztettek, nagy jövő előtt áll.

A hallgatók semmilyen anyagi támogatásban nem részesültek a háromhavi önkéntes kivitelezési munka során. Sem utazási, sem étkezési költségtérítést nem kaptak, a kötelezően előírt munkaruhát is maguknak vették (fémbetétes munkacipő, stb.). A négy krediten túl az életre szóló szakmai és csapatélményen a jutalmuk.

A csapat a verseny utáni tíz napot még a helyszínen tölti, nyilatkozta lapunknak Pataky Rita, a projektvezető építész mentor tanára, hiszen a házat szét kell szedni és haza kell hozni, hogy az egyetem területén felállíthassák. "Olyan ez, mint amikor a hegymászó elindul lefelé a hegyről: ilyenkor történik a legtöbb baleset, amit mi eddig megúsztunk."

A SolarDecathlon Europe 2012 BME Odooprojectnek a Buda környéki Iránytű terjesztési területén élő résztvevői

Oktatók:
Huszár Zsolt projektmenedzser (Budakeszi)
Pataky Rita épületszerkezeti konzulens, tervezésért felelős oktató (Budakeszi)
Pém Attila, az építés-kivitelezés konzulense, biztonsági és egészségvédelmi koordinátor (Budajenő)

Hallgatók:
Bordás Flóra építő csapattag (Telki )
Dudás Kata verseny koordinátor (Nagykovácsi)
Plájer Dóra építő csapattag (Budaörs)

Nézze meg a ház felépítését négy percben!

Kapcsolódó cikkünk: Közönségszavazatokat vár a magyarok odúja Madridban - 2012-09-19


Vissza