Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


HOGYAN TÖRTÉNT?

Múltunk tanúi

2004-11-01


Deberle Antal, a németországi budakeszi közösség tagja mesélte el a most következő esetet, melynek az Eszterle-moziból kilépve részben ő maga is szemtanúja volt. A történetet most közreadjuk és kérjük tisztelt olvasóinkat, hogy aki a nyolc halálos áldozatot követelő balesetről bármilyen részletet ismer, legyen segítségünkre a valóság minél pontosabb és részletesebb megismerésében.

Budakeszi, 1944. november 26. 19 óra

A szovjet front a pesti oldalon már közel a fővároshoz. Budakeszin a délutáni moziműsornak éppen akkor lett vége az Eszterle Marci bácsi és Tercsi néni működtette moziban (a Temető utcai kereszteződésben, a mostani bútorbolt helyén.) Budakeszin két mozi is működött akkoriban. A másik, a Polgári Filmszínház a Kossuth Lajos utcában a saroktól egy kicsit beljebb, a mostani építkezés helyén. A közönség éppen kitódult az épületből, többen az esti előadásra gyülekeztek. Az utcán forgalom nem volt, a buszjáratok már nem jártak rendszeresen, de lehet, hogy már be is szüntették őket, így a Budapestről Budakeszire utazók katonai vagy magángépkocsikra kéredzkedtek fel.

A faluban a légitámadások veszélye miatt teljesen sötét volt már, amikor a Szanatórium út és a Mocsnek-vendéglő magasságából egy német pótkocsis katonai teherautó az elsötétítés miatt szinte vakon, fékezés nélkül rohant lefelé a Fő úton. Még a Mocsnek-vendéglőnél egy Mérai József nevű budakeszi férfi leszállni próbált járműről, de a kabátjánál fogva valahogy fennakadt. A gépkocsivezető nem vette észre, magával rántotta és addig húzta a szerelvény után, míg a kabátja szét nem szakadt és Mérai József súlyos sérülésekkel az úttesten maradt. A katonai teherautó fékezhetetlenül robogott tovább a lejtős úton. A Stofflitz-vendéglő és az Eszterle-mozi alatt a fő útból kivált egy kis szerviz út. A sofőr valószínűleg először letért a szerviz útra, majd megint a fő útra kanyarodott volna vissza, amikor felborult a pótkocsi és maga alá temette a rajta utazó civileket, így a Dunaharasztiról Budakeszire evakuált Gerstenbrein-házaspárt is. Mészner Ferencet és mennyasszonyát, Holl Annát súlyos sérülésekkel vitték az akkori Új-Szent János Kórházba. A szintén budakeszi Steiger-testvérpár a helyszínen életét vesztette. Egy magyar és egy német katona, akik vagy a szerelvényen voltak, vagy a járókelők között, szintén a baleset áldozataivá váltak. Összesen nyolc halottat és három súlyos sebesültet követelt az elszabadult jármű, amely végül éppen a plébániatemplom mögötti keresztnél állt meg pontosan hatvan évvel ezelőtt Budakeszin.

Koós Hutás Katalin


Vissza