Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Látni és látszani - ingyenes vizsgálatok autóvezetőknek

Gazdasági rovat

2012-10-29


Az ORFK október 15. és november 15. között meghirdette a „Látni és Látszani” kampányát az őszi-téli látási és útviszonyokra felkészületlen járművek és vezetőik okozta baleseteket megelőzésére. A felkészüléshez elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése, a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő. A kampányhoz szakszervizek és optikusok csatlakoztak, akik ingyenesen elvégzik a szükséges vizsgálatokat és még igazolást is adnak róla.

Az ellenőrzés során október 15-től november 15-ig tartó időszakban a szervizek térítésmentesen vizsgálják át a gépjárművön:
- lámpák, fényvisszaverő elemek működését, a lámpatestek állapotát, rögzítettségét,
- fényvetőegységek állapotát,
- világítási tulajdonságokat.

A vizsgálatokon megjelent gépjárművezető részére a szervizek külön, a kampányra készített tanúsítványt és a szélvédőre kiragasztható matricát adnak át, mely igazolja, hogy a vizsgálaton részt vett és ott a járműve megfelelt a jogszabályokban előírtaknak.

A kampány másik része a gépjárművezetők látásellenőrzése. Ennek keretében a kezdeményezéshez kapcsolódó optikus szakember megállapítja, hogy szükség van-e a járművezető szemének korrekciós segítségre, megállapítja a dioptria mértékét és tanácsot ad a megfelelő szemüveg elkészítésével kapcsolatban is.

A Rendőrség a november 15. és december 15. között a forgalomban résztvevő és az álló járművek kivilágítására vonatkozó rendelkezések megtartását kiemelten ellenőrzi.

Az X-Meditor Kft., mint a Rendőrség partnere a kampány során, egy célirányos honlapot üzemeltet (www.latnieslatszani.hu), melyen megtalálható az érintett szervizek, optikusok elérhetősége.


Vissza