Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Lesz-e konténerátrakó Herceghalmon?

Közélet > Herceghalom

2012-11-12


Herceghalom kimagaslóan jó forgalmi elhelyezkedése, az M1, 8101, 1. sz út és a vasút kapcsolata és az ehhez kapcsolható logisztikai fejlesztés miatt a Mentrans Danubia Kft. konténer átrakó állomás létesítését tervezi a település mellett, a vasút mentén, a Biatorbágy-Zsámbék felé irányuló csomópontnál a KITE Kft. telephelyéig terjedő mintegy hatvanezer négyzetméternyi területen. A lakosság tiltakozik.

Az 1991-ben alapított cég a környező országok nagyvárosaiban már megvalósított hasonló beruházásokat így pl. Prágában vagy a felvidéki Dunaszedahelyen is, ahol éppen egy 223 nm alapterületű átrakó működik. A cég fő profilja a Balkán-félsziget, Dél-, Délnyugat- és Északnyugat-Európa államai közötti áruforgalom lebonyolítása, nagyméretű konténerek raktározása és szállítása.

Főként a dunaszerdahelyi rossz tapasztalatok ismeretében a lakosság jelentős része fenntartásait fogalmazza meg a beruházással kapcsolatban, tekintettel arra, hogy hatástanulmány még nem készült arra vonatkozóan, hogy zaj, forgalom és szennyezés szempontjából a konténerátrakó mennyire terheli a környezetet. A település jelenlegi szabályozási terve nem is teszi lehetővé a beruházás megvalósítását, támogatottság esetén tervmódosítás szükséges.

A cég 150 ember alkalmazását tervezi és 1,5-3 millió euró árbevétellel számol évente Herceghalmon. A telephelyen a várható forgalom 50 belépő és ugyanennyi kilépő kamion naponta, amelyek a település útjait nem, leginkább az autópályát használják majd.

A település és a beruházó között az egyeztetés a lakosság bevonásával zajlik. A Mentrans Danubia maga ajánlotta fel a hatástanulmány többmilliós költségének viselését. Erdősi László polgármester közlése szerint Herceghalom nincs lépéskényszerben, így e nagy horderejű kérdésben nem kell a szükségesnél gyorsabban, megfelelő információk hiányában dönteniük.

Koós Hutás Katalin


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg