Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Budakeszi helytörténeti naptár 2013

Könyvajánló > Budakeszi

2012-11-17


A száz évvel ezelőtti és a mai utcaképekből, mint Budakeszi Kultúra Alapítvány, azért vállalkoztunk naptárat készíteni, mert helytörténeti naptársorozatunk kedvelői itthon és külföldről is erre kértek bennünket. A képek egymás mellé rendezéskor figyeltünk csak fel arra az érdekességre, hogy sok helyen mennyivel letisztultabb, rendezettebb és egységesebb utcaképet láthatunk a száz évvel ezelőtti képeken, mint a mai, ugyanabból a nézőpontból készült felvételeken.

Az elmúlt évszázadban végbement technikai fejlődés gyakran esztétikai rombolásban nyilvánult meg, a szocializmus évtizedei alatt a gazdátlanság és a pénztelenség sem tett jót a hagyományőrző és az identitást erősítő törekvéseknek.

Az elmúlt két évtizedben köztereink és egyes középületeink a régit őrizve-újítva kedvező változáson mentek keresztül, de hosszú és következetes kiállás kell az évszázados károk eltüntetéséhez, a közműhálózatok összképet romboló elhelyezésének megváltoztatásához.

A legnagyobb összevisszaság azonban a magánépítkezésekben mutatkozik. A változást legelőször is a fejekben kell elkezdeni. Még mindig van tehát mit tanulnunk a régiektől, pedig abban az időben nem volt tervzsűri, építéshatóság és főépítész sem, amely a településkép szempontjából őrködött volna az építkezők felett.

Az idei naptárat végül is gondolatébresztőnek szánjuk. S hogy ezek a pillanatfelvételek még részletesebben feltárhassák, mi az, amin egy rendezettebb város érdekében változtatnunk érdemes, a Budakeszi Kultúra Alapítvány fotópályázatot hirdet e naptárban még nem közölt képeslapok, régi fényképfelvételek és ugyanazon településrészek mai képének bemutatására. A pályázat részleteiről az alapítvány telefonszámán (+36-23-457-058) vagy a honlapján (www.budakeszikultura.hu) tájékozódhatnak november 30-tól.


Vissza