Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


EDZÕTÁBOR FÚVÓSOKNAK

Kultúra

2004-12-01


Lassan már hagyománnyá válik, hogy a Budakeszi Czövek Erna Zeneiskola Fúvószenekara felkerekedik, és elindul az ország különböző tájaira, hogy kellemes, kikapcsolódással egybekötött gyakorlással töltse el a tanév valamelyik hétvégéjét.

A táborozási lehetőséget elsősorban a zeneiskola vezetőségének köszönhetjük, akik sikeres pályázatokkal biztosították a zenekar számára megfelelő anyagi hátteret. Szintén nagy biztonságot jelentett a szervezéskor és a helyszín kiválasztásakor, hogy számíthattunk a zeneiskola baráti egyesületének támogatására. Kolléganőnk, Duliskovitsné Köbölöcz Judit javaslatára a Horányi Regatta Üdülőközpontot választottuk táborunk helyszínéül. A szabadidőközpont, a Szentendrei Szigeten, közvetlenül a vízparton, sportolási, piknikezési lehetőséggel várja a fiatalokat egész évben. Erről magunk is meggyőződhettünk, ahogy megérkeztünk a táborba, ahová a gyerekek egy részével, vonattal és komppal, valamint a Szőke, Brazovits, Fodor, Mayer és a Pelyach család segítségével, autóval jutottunk el.
Az üdülőközpont érkezésünkkor tele volt fiatalokkal, ami kicsit meglepett és elbizonytalanított minket, hisz nem voltunk biztosak abban, hogy zajos elfoglaltságunkkal mindenkinek osztatlan örömet okozunk, ráadásul megszoktuk már, hogy a táborozások egyfajta zárt zenekari légkörben telnek. Mindenesetre, ebéd után a zenekar szólampróbákba kezdett, melyben segítségemre volt Csetényi Gyula fuvolatanár, a fafúvósok élén, valamint Pelyach Júlia, aki rangidős növendékként remek irányítói képességéről tett tanúbizonyságot, mikor a vonósok gyakorlását felügyelte. Hogy a próbánk minősége közrejátszott-e abban, hogy kora délutánra a tábor teljesen elnéptelenedett, azt nem tudjuk, de örültünk, hogy egyedül maradtunk a nagy komplexumban. Ezt a lehetőséget nem is hagytuk ki, és gátlásainktól feloldódva, fiúk és lányok közösen, egy fantasztikusan jó hangulatú focimeccset vívtunk, melynek bizonyos felejthetetlen pillanatai már anekdotaként élnek tovább. Mindamellett, mivel célunk elsősorban a zenetanulás volt, a vacsoráig már a zenekari próbáé volt a főszerep, melyen igen eredményes munkát végeztünk. Sokan még a vacsora után is zenéléssel szórakoztatták magukat, és az igazat megvallva nem lehet ennél nagyobb öröm egy zenetanár számára.
Másnap, a reggeli után összefoglaltuk az előző nap részletekben megtanult műveket. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a próba vége igazi örömzenéléssé vált, melyet csak az ebéd közeledte szakított félbe. Ebéd után összeszedelődzködtünk, és az érkezéshez hasonlóan, a társaság kocsikkal, és a változatosság kedvéért egy nagyobb csoport busszal tért haza Budakeszire.
A tábor remek lehetőséget biztosított arra, hogy kigyakoroljuk az október 8-i Német Nemzetiségi koncertműsorunk anyagát, melyen közös műsorszámokat adtunk elő a Budakeszi Hagyományőrző Asszonykórussal.
A fúvószenekari műfaj remek lehetőséget biztosít a zeneszerető embereknek az együtt muzsikálásra. Mindamellett, a közös muzsikálásnak komoly közösségkovácsoló ereje is van.
Szeretném felhívni minden helybéli figyelmét arra, hogy a zenekar szívesen látja a zeneiskola korábbi növendékeit és minden zenélni tudó és szerető hölgyet, urat is soraiban. Együttesünk tagjainak jelentős része már régen befejezte zeneiskolai tanulmányait. Örülnénk, ha úgy, ahogy ők, mások is velünk tartanának. Aki érez magában késztetést, hogy részt vegyen közös munkánkban, az jelentkezzen a zeneiskolában.
Szita Csaba zenekarvezető  


Vissza