Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Csak önerőből - elkészült a főutca Telkiben

Gazdasági rovat > Telki

2012-11-28


A hetvenes évek óta nem volt lényeges változás a telki Fő utca állapotában, miközben igényes családi házas övezetek épültek ki a településen. Az elmúlt négy hónapban azonban, csupán megtakarításaira támaszkodva, Telki önkormányzata 110 millió forintot költött a település főutcájának és környékének rendezésére.

Deltai Károly polgármester lapunknak elmondta, hogy a beruházás alapját Varga Béla főépítész közreműködésével az ófalu megújítására készített tervek szolgáltatták, amelynek része a főutca és környezete. Számos olyan munkát elvégeztek, amely nem kötődik közvetlenül az útfelülethez és környezetéhez, így kisebb csatornázások, a csapadékvíz elvezetése, kocsibejárók, járdák, zöldfelületek rendezése, zebrák és azok kiemelt közvilágításának kialakítása, új buszmegállók és buszvárók, parkoló sávok létesítése, védőkorlátok elhelyezése, telefonfülke és utcabútorok telepítése. Felújították a bekötő utak kereszteződéseit is. A polgármesteri hivataltól a temetőig jelenleg babakocsival is akadálymentesen lehet közlekedni a járdákon, s a naponta hét-nyolcezer járművet áteresztő főutcán az átkelést három zebra segíti.

A beruházás teljes költségvetését kitevő 110 millió forintot minden külső forrás nélkül, a háromezres település önkormányzatának takarékossága teremtette elő.

A telki posta parkolójában rendezett, a régi és új állapotot párhuzamba állító fényképkiállítással, az útátadásokon szokásos hordógurítással, bográcsgulyással és szarvaspörkölttel is nyomatékosított átadó ünnepségen Deltai Károly polgármester úgy mutatta be az új főutcát, hogy az visszafogott, takarékos, minden hivalkodástól mentes, ugyanakkor rendezettebb, élhető és barátságos képet mutat. A polgármester köszönetet mondott mindenkinek, aki a felújítási munkálatok négy hónapja alatt türelemmel viseltetett, elsősorban Telki, köztük a Fő utca lakóinak, akik sok munkával is hozzájárultak a jelenleg kialakult helyzethez. Köszönetet mondott a tervezőknek, a kivitelezőknek és a polgármesteri hivatal munkatársainak, a főutca kezelőjének, a Magyar Közútnak is köszönték a rugalmas hozzáállást.  Kiemelte Szigeti Antal a Fő utcai körzet képviselőjének munkáját, aki a legfőbb motorja volt a beruházásnak.

Szigeti Antal külön annak a tizennyolc főutcai családnak a szerepét emelte ki, akik minden feltétel és ellentételezés nélkül adták át tulajdonukat a Fő utca rendezéséhez és megköszönte a lakóknak, hogy a lehetőségeikhez mérten a lehető legszebben kicsinosították az ingatlanaik előtti területet. Több mint száz ember több mint harminc ingatlanát érintette közvetlenül a beruházás, aminek a sikeréhez számos megszokott helyzetet kellett megváltoztatni, számtalan kompromisszumot kellett kötni. A konfliktuskezelésben nagy szerep jutott a kivitelezész vezető Király Gábornak.

A polgármester lapunknak elmondta, tervezik a polgármesteri hivataltól a templomig az egységes járda továbbépítését, majd a templomtól a falu másik végéig építenék ki az akadálymentes gyalogos közlekedés lehetőségét. Ha lesz pályázat úgy, ha nem, hát takarékoskodnak tovább a tervek mielőbbi megvalósítása érdekében.

Koós Hutás Katalin

 

 

      A bográcsgulyás...      ...és a szarvaspörkölt.

 


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg