Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A budakeszi városháza tervezői a Széll Kálmán tér pályázati nyertesei között

Gazdasági rovat > Budakeszi

2012-12-14


December 11-én hirdették ki a főváros és a Budapesti Közlekedési Központ kiemelt beruházására, Közép-Buda legfontosabb közlekedési csomópontjának, a Széll Kálmán tér újratervezésére kiírt tervpályázat eredményét. A jelenleginél több, de a tervezettnél kevesebb zöldfelület, a Várfok utca felé mozgólépcső és kerékpárút is várható. A metrólejárat oldalépületeit lebontanák.

Az I., II. és XII. kerület főépítészei, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a Magyar Mérnök Kamara, a Főváros és a BKK szakértőinek részvételével működő 11 tagú bírálóbizottság Finta Sándor fővárosi főépítész elnökletével, Vitézy Dávid BKK vezérigazgató részvétele mellett döntött a nyertes pályázóról, akinek feladata lesz a tér építészeti tervezési feladatainak elvégzése, együttműködve a Főmterv Mérnöki Tervező Zrt.-vel mint a közlekedéstervezésért felelős generáltervezővel.

Huszonhárom pályázó közül az Építész Stúdió Kft. és a Lépték-Terv Kft. pályázata nyert.

A zsűri úgy döntött, hogy az első öt pályaművet részesíti díjazásban, és további kettőt tart megvételre érdemesnek. A győztes Építész Stúdió Kft. és a Lépték-terv Kft. a terveikben javasolt megoldások továbbfejlesztésével, a többi díjazott vagy megvásárolt pályamű egyes elemeit felhasználva, a Főmterv Mérnöki tervező Zrt.-vel együttműködve készíti el a Széll Kálmán tér részletes engedélyezési és kiviteli terveit. Az építészeti és a közlekedési tervek együttes leszállítása 2013 végén várható az engedélyek és hozzájárulások kiadásától függően, így 2014 tavaszán  kezdődhet meg az építkezés. A tér felújítására közel 4,2 milliárd forint áll rendelkezésre a központi költségvetésből biztosított támogatás, fővárosi források, valamint a teret érintő „budai fonódó villamos” projekt európai uniós forrásainak felhasználásával.

• I. díj (8.000.000 Ft): Építész Stúdió Kft. és Lépték-Terv Kft. (Fialovszky Tamás, Hőnich Richárd, Keller Ferenc, Félix Zsolt, Sólyom Benedek, Nagy Iván, Szakács Barnabás, Liziczai Sándor, Jedlicska Gergő, Kenéz Gergely)
• II. díj (6.000.000 Ft): Sagra Építész Kft. (Sajtos Gábor, Oroszlány Miklós, Páll András, Virág Péter)
• III. díj (2.500.000 Ft): Balázs Mihály Építész Műterme Kft. és Építészkohó Kft. (Balázs Mihály, Tarnóczky Tamás Attila, Falvai Balázs, Török Dávid, Pelle Zita)
• IV. díj (2.000.000 Ft): Build Logic Kft. (Brósz Csaba Botond, Király-Salgó Borbála, Kontra Dániel, Huszár Tamás, Fischer Bence, Kápolnás Gergely)
• V. díj (1.700.000 Ft): A1 Építész Iroda Kft. (Fazakas Bálint, Kürtösi Péter)
• megvétel (900.000 Ft): Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Kar, Kert-, és Szabadtérépítészeti Tanszék (Gergely Antal, Almási Balázs, Balogh Péter István, Jámbor Imre, Hutter Dóra, Baji Hajnalka, Fekete Orsolya, Orosz Ádám, Reith Anita, Kerekes Bence, Kétszeri Ádám, Sipos Andrea, Zsigmond György)
• megvétel (900.000 Ft): Zsuffa és Kalmár Építész Műterem Kft. (Kalmár László, Zsuffa Zsolt, Mihály Eszter, Kronavetter Péter)

A győztes terv könnyed eleganciával, igen egyszerű építészeti eszközökkel ésszerűsízi és próbálja emberközelivé varázsolni a teret. A metrólejárat épületét kibontja, áttekinthetővé teszi, az oldalsó épületszárnyakat bontásra javasolja. A feljárat közelében helyezi el a BKK ügyfélszolgálatát is.

A perontetőkkel, a Várfok utcai rézsűben lévő forgalmi épülettel, illetve a legmagasabb pontra helyezett kávézóval a teret határozott formájúvá, ugyanakkor áttekinthetővé teszi. A tér belső, védett magjából minden irányban szabad átjárást biztosít, a burkolatba rejtett LED-világítású sávokkal vezetve a gyalogosokat. A Várfok utca felé rézsútosan kialakított mozgólépcsővel teremt kapcsolatot. Kevés, de minőségi tárgyat helyez el a téren, melyek egymás hatását erősítik (rozsdamentes acélkazetta, pad, rejtett pontfények).

A pihenő- és várakozóhelyeket a tér szélein helyezi el, árnyékot adó facsoportokkal és néhány mozgó vízfelülettel kiegészítve. A rézsűket megtartja, így a teret délkeleti irányból hangsúlyos zöld kerettel zárja. A téren belül nagyobb összefüggő zöldfelületet nem alakít ki, a villamosvágányok füvesítését reálisan megvalósítható módon csak a Szilágyi Erzsébet fasor és a Krisztina körút felé javasolja.

A teret határoló utakat és a villamosvágányok nyomvonalát a mai állapothoz hasonló logikával, de részleteiben finomítva javasolja elhelyezni. A téren belül a Vérmező utcai rézsű tövében javasol kerékpárutat, amely mellett „bubi” állomást is elhelyez. (Forrás: BKK)


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg